Hlavní obsah

Kraj finančně zachrání Velkou cenu. Motocykly se v Brně pojedou i příští rok

Brno

Budoucnost Velké ceny motocyklů v Brně je i pro příští rok zachráněná, Jihomoravský kraj na sebe bere garanci finančního zajištění zalistovacího poplatku, který se v přepočtu pohybuje kolem 70 miliónů korun a pořadatelé ho musí každý rok uhradit promotérovi MS, společnosti Dorna.

Foto: AJ MAST, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

„Několik týdnů jsme neúspěšně čekali na reakci vlády České republiky, a když se nedohodli v Praze, tak jsme to udělali v Brně," řekl hejtman Michal Hašek na tiskové konferenci v Brně. „Sjel blesk z čistého nebe, až mně to žene slzy do očí," reagovala ředitelka brněnského Autodromu Ivana Ulmanová na novou aktivitu kraje.

„Věřím, že zpráva z krajské rady potěší fanoušky nejen v České republice, ale i v okolních státech. Snad přichází lepší časy," uvedla Ulmanová a poukázala i na fakt, že podobnou podporu má závod MS i ve španělském Aragónu.

„Šéf šampionátu pan Ezpeleta bude neprodleně informován o nových skutečnost a požádáme ho, aby s Brnem počítal i při tvorbě kalendáře mistrovství světa v roce 2015," doplnila Ulmanová.

Záruku převezme kraj

„Není-li prostě schopna o tak závažné věci rozhodnout česká vláda, vzal to na sebe kraj. Pokud se tady v regionu v souvislosti s Velkou cenou utratí za týden až 800 miliónů korun, musí nás jako dobré hospodáře zajímat, aby se taková akce konala tady dál. A to už nemluvím o propagaci celé oblasti právě v souvislosti se závodem motocyklů," řekl hejtman Hašek a připomněl, že Jihomoravský kraj hospodaří s přebytkem v rozpočtu, takže prostředky pro Velkou cenu má.

Kraj spolu s městem Brnem chystají vstup do spolku, který by společně s Automodromem nesl tíhu pořadatelství v roce 2015, kdy se v Brně pojede jubilejní padesátá Velká cena motocyklů. „Budeme chtít mít i podíl v akciové společnosti, ale nepůjde o žádný kontrolní balík akcií," prohlásil Hašek, podle nějž hejtmanství takto i dohlédne na transparentnost financování. Zastupitelstvo kraje podle něj 19. září projedná věc schválenou už v radě.

Reklama

Související témata: