Hlavní obsah

Déšť by pro mě byl malér, říká před brněnskou Velkou cenou Popov. Na mokru v Moto2 ještě nikdy nejel

kez, čfoPrávo

S obavami vzhlíží k obloze. Z počasí má Miroslav Popov před brněnskou Velkou cenou asi největší strach. „Déšť mě straší. Kdyby mělo pršet, to by pro mě byl doslova malér. V Moto2 jsem totiž ještě nikdy na mokru nezávodil," říká devatenáctiletý jezdec, který startuje doma na divokou kartu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Motocyklový závodník Miroslav Popov

Článek

Pojede jen pět týdnů po zlomenině klíční kosti, navíc už v březnu prodělal operaci lokte. V tomto roce se potýkal se zdravotními problémy, a tak s možností v Brně už ani příliš nepočítal. „Sám jsem zvědavý, jak se mi bude dařit. Vzhledem k tomu, že toho nemám kvůli zraněním moc naježděno, neočekávám žádný famózní výsledek. Budu především sbírat zkušenosti a zvykat si na Moto2. Prvotním cílem pro mě bude projít z kvalifikace do nedělního závodu," uvažuje Popov.

Letos začal v Moto2 jezdit španělský šampionát, jenže kvůli zdraví stihl jen tři závody. „Tam je to často na krev, tady bude úroveň ještě daleko vyšší," tuší. V Brně takhle už v minulosti dvakrát startoval v Moto3, teď se při svém celkově osmém představení v MS posouvá Popov o kategorii výš. Nejpodstatnější změnu vidí ve způsobu, jakým najíždí do zatáčky. „Pracuji na tom, aby se mi dařilo najít ideální stopu. Tak, abych využil vyšší síly motorky."

S rozporuplnými pocity vzpomíná na předloňský závod v Brně, kdy se ve slabší kubatuře dlouho držel mezi elitní pětkou, avšak pád ho nakonec o nejblyštivější úspěch v kariéře připravil. „Tentokrát se mi snad nic podobného nepřihodí. Masarykův okruh znám celkem dobře, ale k mým oblíbeným tratím nepatří. Doma se ovšem nezávodí každý víkend, i pro mě budou nadcházející dny svátkem," přiznává.

Tlak si připouštět nechce

Na rozdíl od svých reprezentačních kolegů v Brně ani na jižní Moravě nežije. „Pocházím z Podkrkonoší. Pár kamarádů mi slíbilo, že se na mě odtud přijedou podívat. Snad je nezklamu," doufá. Popov ví, že čeští jezdci bývají na Masarykově okruhu pod hodně velkým tlakem. „Já si ho ale snažím tolik nepřipouštět. Ode mě se přece jen nečeká tolik jako od ostatních kluků. Nehrotím to, pořád si opakuju, že se s Moto2 teprve seznamuju," přemítá.

„Pár jezdců ze světového šampionátu, s nimiž jsem dřív soupeřil ve slabších kubaturách, znám, ale ty ze špičky jsem doteď viděl jenom v televizi. Těším se na setkání s nimi a jsem docela zvědavý, jak se ke mně budou chovat. Budu se muset poradit s Kájou Abrahámem či Kubou Kornfeilem, co si k nim mohu dovolit já," usmívá se.

Už teď ví, že se mezi světovou elitou v Moto2 představí také 14. září při Velké ceně San Marina. „Na tom, jak zajedu v Brně i potom v Misanu, bude záležet, zda dostanu šanci stát se stálým jezdcem šampionátu. Je to samozřejmě mým cílem, udělám pro to maximum. Avšak zároveň si uvědomuju, že tuto sezónu nebudu moct vzhledem ke zdravotním potížím hodnotit jako zcela vydařenou. Po zranění klíční kosti se už ale cítím v pořádku, třeba to ještě vyjde," vykládá Popov.

Reklama