Hlavní obsah

Češi o sobě dali vědět. Kornfeil zrychlil téměř o sekundu a zajel čtvrtý tréninkový čas, Hanika byl devátý

Brno
Aktualizováno

Perfektní lákadlo pro fanoušky. Čeští jezdci o sobě dali už při pátečním odpoledním tréninku pořádně vědět, opravdu mohou v Moto3 patřit mezi nejlepší. Jakub Kornfeil ubral ze svého nejlepšího ranního času téměř vteřinu, čímž se na brněnském Masarykově okruhu zařadil na čtvrtou příčku třídy Moto3. Jeho krajan Karel Hanika se také zlepšil a předvedl celkově devátý čas.

Foto: CalvoTeam, ČTK

Český motocyklový jezdec Jakub Kornfeil.

Článek

Kornfeilovi parádně vyšla poslední dvě z třinácti kol, která stihl obkroužit během odpoledních 40 minut vyhrazených tréninku nejslabší kategorie. Na začátek se zdržel konzultací s mechaniky, závěr měl ale parádní a ohromně zrychlil. Pod hranici 2:08 minut se vešel pouze Alex Márquez, mladší bratr úřadujícího mistra světa MotoGP. Na tři desetiny se přiblížil traťovému rekordu Moto3, který drží z loňska Rins.

Kornfeil za Márquezem zaostal jen o 461 tisícin sekundy a první den předvedl přesně to, co chtěl. Pokud by se mu povedl podobný výsledek i v kvalifikaci, může reálně v nedělním závodě usilovat o vysněné stupně vítězů.

Motorka fungovala neskutečně

„Jsem hodně spokojený, takhle vysoko v pořadí bych se ani nečekal. Poslední dvě kola mě sedla bez chybičky, motorka fungovala neskutečně a trefili jsme nastavení, takže pocit fakt moc dobrý," vykládal Kornfeil.

Spokojený mohl být Hanika, jehož ztráta na nejrychlejšího Španěla činila 0,844 s. Osmnáctiletý nováček v mistrovství světa, který v předešlých dvou letech ovládl na Masarykově okruhu doprovodný závod Red Bull Rookies Cupu, se v obou tréninkových sekcích vešel do elitní desítky a naznačil, že jeho ambice vyjet si v kvalifikaci postavení nejhůř do třetí řady má reálná základ.

„Po celém dni jsem hodně spokojený. Už ráno jsme udělali dobrou práci a odpoledne v tom pokračovali. Můj šéfmechanik našel hodně dobré nastavení, už jsme blízko tomu perfektnímu. Ještě to doladíme v sobotu ráno před kvalifikací a tak doufám, že mně pozitivní dojem vydrží," vykládal spokojeně i Hanika, pro nějž to byla domácí premiéra v MS.

„Jelo se mi fakt krásně, ze začátku jsem měl obavy, jak se mi tady bude dařit s našlápnutou Moto3, ale od prvního kola jsem chytil velké sebevědomí a hodně jsem si to užíval," usmíval se.

Abraham: První krok špatný nebyl

Karel Abraham bohužel neměl možnost zlepšit svůj ranní čas, zůstal tak klasifikován na 18. příčce. Hned na začátku odpoledního tréninku MotoGP se totiž na Masarykův okruh spustil déšť, který v různé intenzitě vydržel celých 45 minut, kdy byli jezdci královské třídy v akci. Neexistovala tak reálná šance zrychlit, jezdilo se v průměr o osm a až devět vteřin pomaleji. Závodníci si alespoň vyzkoušeli nastavení motocyklů na mokro.

„Získali jsme nějaké data pro případ deště, jinak bych si ale takové proměnlivé počasí pro sobotní kvalifikaci nepřál. Protože jet v tom by bylo dost na risk. Jak bude, to ale neovlivním, každopádně bych ať na suchu či na mokru rád ještě o dost zrychlil," uvažoval Abraham, jenž první den nehodnotil úplně negativně. „O úplné spokojenosti mluvit nemohu, ale první krok špatný nebyl a teď je potřeba udělat další," mínil český jezdec.

Popov zaostal za nejlepšími o pět vteřin

Na divokou kartu v Brně startující Miroslav Popov měl při ranním tréninku Moto2 velké technické problémy a objel jen pět kol, zatímco soupeři jich zvládli trojnásobek. Odpoledne už mu motorka Suter, s níž loni závodil v MS Švýcar Lüthi, fungovala lépe, jenže proti jeho snaze o zlepšení času byla po dešti teprve osychající dráha.

V odpolední fázi zůstal Popov nakonec ale jen o 668 tisícin pomalejší než ráno, jeho ztráta na nejlepší se pohybovala zase kolem pěti vteřin. Byl klasifikován jako poslední na 36. příčce a v sobotní kvalifikaci mu půjde hlavně o to zajet limit a probojovat se tím i na start nedělního závodu.

Tréninky na Velkou cenu České republiky, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně:
MotoGP:
1. M. Márquez (Šp./Honda) 1:56,803
2. Lorenzo (Šp./Yamaha) -0,037
3. Pedrosa (Šp./Honda) -0,052
4. A. Espargaró (Šp./Yamaha) -0,199
5. Rossi (It./Yamaha) -0,262
6. Bradl (Něm./Honda) -0,281
...18. Abraham (ČR/Honda) -2,413
Moto2:
1. Rabat (Šp./Kalex) 2:03,126
2. Kallio (Fin./Kalex) -0,142
3. Cortese (Něm./Kalex) -0,172
4. Aegerter (Švýc./Kalex) -0,185
5. Lüthi (Švýc./Suter) -0,229
6. Simón (Šp./Kalex) -0,288
...36. Popov (ČR/Suter) -5,029
Moto3:
1. Á. Márquez 2:07,969
2. Rins (oba Šp./Honda) -0,334
3. Masbou (Fr./Honda) -0,443
4. Kornfeil (ČR/KTM) -0,461
5. Bastianini -0,560
6. Bagnaia (oba It./KTM) -0,561
...9. Hanika (ČR/KTM) -0,844

Kvalifikace začínají v sobotu ve 12.35 h a nedělní závodní program v 11.00 h (Moto3). Další třídy pak startují ve 12.20 h (Moto2) a ve 14.00 h h (MotoGP).

Reklama

Související témata: