Hlavní obsah

Trénink vyšel perfektně. Neudělal jsem jedinou chybu, těšilo motocyklistu Kornfeila

Martin KézrPrávo

Mohl se usmívat. Motocyklista Jakub Kornfeil zajel páteční trénink na Velkou cenu tak, že se vnitřně ubezpečil o reálnosti útoku na stupně vítězů při nedělním brněnském závodě kategorie Moto3. „Motorku na to mám, fungovala skvěle, tak proč by to nemohlo klapnout,“ líčil 21letý český jezdec, který byl se čtvrtým nejrychlejším časem spokojený.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Český motocyklový závodník Jakub Kornfeil během tréninku v Brně.

Článek

Všechno vyšlo, jak jste si přál?

Absolutně. Čtvrté místo jsem vůbec nečekal, je to daleko víc, než bych si původně představoval. Chtěl jsem figurovat někde v desítce, ale motorka šlapala skvěle. Poslední dvě kola jsem se cítil opravdu hodně dobře.

Pomohlo vám, že jste se dotahoval na Fenatiho s Kentem?

Viděl jsem je nějakých sto padesát metrů před sebou, tak jsem za to vzal naplno a brzdil co nejdál. Blížilo se to stoprocentním výkonu, neudělal jsem jedinou chybu.

Našli jste rychle správné nastavení motocyklu?

Nemůžu si stěžovat, nesáhli jsme na to nějak výrazněji od Indianapolis a fungovalo to. Ještě před sobotou trochu vylepšíme, aby mě motorka seděla víc, když chci překlopit z jedné strany na druhou. Kdo v kvalifikaci nepojede kolo za 2:07, tak nebude v první či druhé řadě. Trať bude teplejší, na ní vyjetější stopa a já věřím, že ty čtyři desetiny, co mě k té hranici chybějí, dokážu smazat.

Jak strávíte večer?

Nejdřív se podívám na data z tréninku, pak si dám relax. Spím v Brně na hotelu, večer dám pro zpestření nějaké hry.

Všiml jste, jak hodně diváků bylo v hledišti?

Díval jsem se, všechny tribuny jsou pěkně obsypané. Mám i svůj fanklub. Letos poprvé jsme udělali edici triček. Bylo jich snad 500 a už se to rozprodalo.

Předpověď na sobotu je hodně proměnlivá. Budete si tedy hodně hlídat počasí?

Byl jsem rád, že se dneska Moto3 jako jediné vyhnulo dešti. Skončili jsme trénink a pět minut po tom začalo krápat. Já zase tolik počasí neřeším, hlavně, aby nepřišel déšť někdy uprostřed kvalifikace, protože pak se všechno narychlo mění a přehazuje.

Jak vůbec zjišťujete, kdy a jak má případně pršet?

Díváme se v týmu na internet i na radar. Dorna jako promotér šampionátu má navíc obrovskou meteostanici, takže tam vědí, kdy co na vteřinu přijde. Spousta jezdců to řeší, já až tolik ne, podmínky budou stejné pro všechny.

Řešil tady v Brně tým Calvo nějak, že nefunguje vaše spolupráce s týmovém kolegou Isaakem Viňalesem?

Zkoušeli jsme to několikrát řešit, ale on je prostě jiný a fungovat společně asi nebude. S těmi lidmi, co to mají v týmu na starost, strašně bojuje. Není schopen jim naslouchat. My bychom mohli být úplně jinde, kdyby to chápal.

Reklama

Související témata: