Hlavní obsah

Márquez počítá s honem, ale cítí se i v Brně silný a má šanci na rekordní jedenáctý triumf

Brno

Soupeři na něj v Brně uspořádají znovu hon, jenže Marc Márquez stojí před pořádnou výzvu. Když by letos ještě neporažený Španěl vyhrál v MotoGP i zítra, ovládl by jako vůbec první v historii šampionátu prvních 11 závodů královské třídy v sezóně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jezdec kategorie MotoGP Marc Márquez ze Španělska ve volném tréninku na okruhu v Brně.

Článek

Zatím má na kontě letos deset vítězství v řadě, stejně jako to zvládl legendární Ital Agostini v roce 1970. „Rekordy jsou od toho, aby se přepisovaly. Navíc moje závodní mentalita mi říká, snaž se být pokaždé nejrychlejší a jdi do toho s plnou vervou. Nežiju ale ve strachu z porážky," vykládá 21letý obhájce titulu.

Márquez má sice perfektně rozjetou sérii, ale dobře ví, že vyhrávat nemůže donekonečna. „Jednou neprojedu cílem první a nepůjde o žádnou katastrofu, i když jak můj počet letošních výher roste, tak to z reakcí okolí stále víc vypadá, že tím by nastal konec světa. Pokaždé si říkám, že nejspíš už přišel čas, že dojedu druhý nebo třetí, protože tohle je trať, kde mě čeká těžký boj. Jenže pak vjedu na dráhu a cítím se neuvěřitelně silný," líčí Márquez s tím, že i kdyby neměl vyhrát už teď v Brně, smyslem jeho závodění po celý rok je stejně titul na konci.

O tom, že ho získá není prakticky pochyb. Vždyť vede šampionát s převahou 89 bodů. Soupeři jsou z něj už trochu bezradní, ale Márquezovo soustředění nepolevuje. „Vypadá to, že Lorenzo s Rossim na yamahách i můj týmový kolega Pedrosa jsou všichni na podobné úrovni a počítám, že se chystají usilovat o můj skalp. I když zase uspořádají hon, udělám vše, abych byl lepší než oni," vykládá Márquez s tím, že nejlepším momentem roku pro něj byl zatím triumf doma v Barceloně. „Tam totiž vyhrál i můj mladší bratr Alex v Moto3, společně jsme si to užili."

V čem je největší kouzlo letošní Márquezových triumfů? Všichni v MotoGP se shodují, že jede prostě jinak. „Umí najít správnou stopu. Má to pěkně vychytané a hlavně dokáže být konzistentně rychlý na všech okruzích a za jakýchkoli podmínek," říká na adresu lídra pátý muž průběžného pořadí Andrea Dovizioso a mluví o něm jako o závodníkovi jiné dimenze.

Španěl těží také z nízké hmotnosti

Do zatáček se fenomenální Španěl skládá tak, že zvládne neuvěřitelný náklon, pak vytěží ze své rychlosti. Velkou Márquezovou zbraní je i to, že váží jen 59 kilo. „Já mám o třináct víc, to pak je znát zvlášť na takovém profilu trati jako je v Brně," uvažuje Karel Abraham.

Technická vyspělost letošního tovární Hondy s Márquezovou jezdeckou genialitou je pro soupeře až deprimujícím spojení. „Nikdo zatím Márqueze nezvládá porazit. Samozřejmě může ho zastavit technický problém, nebo pád, ale umím si představit, že vyhraje všech osmnáct letošních závodů," připouští Abraham.

O tom, že talentovaný Španěl získá znovu titul v MotoGP, nikdo nepochybuje a tak se v brněnském paddocku docela nahlas mluví o nápadu, aby Márquez na závěr ve Valencii zkusil napodobit kousek Američana Spencera. Ten byl v roce 1985 posledním, kdo při jednom závodě dokázal vyhrát dvě tehdejší třídy, do 350 ccm i do 500 ccm. „Tak pět procent nechávám tomu, že bych zkusil ve Valencii jet i Moto2," začíná být nalomený Španěl.

„I kdyby to tak skutečně mělo být a dal bych si ten dvojboj, nikdy však není řečeno, že bych oba starty automaticky proměnil ve vítězství. Stroj Moto2 má jiné pneumatiky i odlišné motory, už jsem na něm skoro dva roky neseděl a hlavně nepodceňujte ty chlapce, kteří s nimi jezdí, jsou ďábelsky rychlí," uvažuje Márquez, jenž před rokem vlétl do MotoGP jako kometa a vypálil favoritům rybník ve hře o titul.

Letos už jim Márquez ani nedovolil na něj myslet a jede si tak trochu svou ligu, přičemž si absolutně podmanil celé startovní pole. „Závody se především baví a přitom jim neváhá dát maximum, možná i proto s takovou lehkostí vítězí," naznačuje Livio Suppo, šéf továrního týmu Repsol Honda.

Márquezova čísla v MotoGP:
28 závodů
16 vítězství
17 pole position
26 stupňů vítězů
1 titul mistra světa
Celkově v MS silničních motocyklů:
106 závodů
42 vítězství
Tituly mistra světa:
2010 (do 125 ccm)
2012 (Moto2)
2013 (MotoGP)
Zvítězí letos suverén Márquez na brněnském okruhu?
Ano.
64,5 %
Ne, ale skončí "na bedně".
25,2 %
Dojede až za nejlepší trojicí.
2,2 %
Závod nedokončí.
8,1 %
Celkem hlasovalo 1156 čtenářů.

Reklama