Hlavní obsah

Kornfeil zachránil pátou řadu, Hanika i Abraham v kvalifikaci sedmnáctí. Bratři Márquezovi vyjeli pole position

Brno
Aktualizováno

Po slibných tréninkových výkonech v Moto3 myslel Jakub Kornfeil na domácí brněnské Velké ceně na lepší než pátou řadu. Jenže v bláznivé kvalifikaci, kterou poznamenala dešťová přeháňka, musel být rád, že nakonec na poslední chvíli zachránil alespoň třináctý čas. Karel Abraham obsadil v kvalifikaci třídy MotoGP na Velkou cenu ČR v Brně 17. místo. Vyhrál lídr MS Marc Márquez ze Španělska.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Český motocyklový závodník Jakub Kornfeil během tréninku v Brně.

Článek
Fotogalerie

Pršet začalo už po osmi minutách kvalifikace Moto3 a z české dvojice stihl na úvod alespoň jedno opravdu rychlé kolo pouze Hanika. Jezdci začali různě přezouvat, na lepší časy ale myslet nikdo nemohl.

Kornfeil v tom okamžiku figuroval na 23. místě a hrozil mu nejhorší kvalifikační výsledek za poslední tři roky.

„Kvalifikace proběhla přesně tak, jak jsem si nepřál. Brzy po začátku se měnilo počasí a já tam nebyl schopen střihnout rychlé kolo. Každou chvíli pak vypadala dráha jinak, odjel jsem jen osm kol a protočili jsme čtyři sady gum, ale na nic lepšího to nebylo," vykládal posmutněle Kornfeil.

Situaci ale ještě zamotala Oettlova nehoda po níž motorka poškodila vzduchovou bariéru, takže se vyvěsila červená vlajka na deset minut, než proběhla oprava.

Hanika: Děsně bláznivá kvalfikace

Mezitím trať výrazněji oschla a celá smečka jezdců mohla vyrazit ještě na posledních devět minut limitu honit čas. Kornfeil to alespoň částečně zvládl a hodně se zlepšil, Haniku ale úplně v závěru zastavila nehoda.

„Ta kvalifikace byla děsně bláznivá a podle toho i pro mě dopadla. Pod dojmem tréninků jsem čekal o hodně víc, jenže boj o místo na roštu se i kvůli počasí nevydařil. Začal jsem přitom výborně, jenže déšť mě zastavil. Málem jsem tam upadl a to mě rozhodilo. Když jsem chtěl ještě na konci po té červené vlajce zrychlit, přišel highsider ve třetí zatáčce a bylo vymalováno," smutnil Hanika.

Pole position si vyjel Španěl Alex Márquez, mladší bratr úřadujícího mistra světa v MotoGP.

Márquez vybojoval deváté pole position

Sourozence pak napodobil i suverén Marc Márquez, jenž letos podeváté odstartuje z pole position, když zůstal jen o 58 tisíc za loňským traťovým rekordem Brita Crutchlowa. Španělovi společnost v první řadě královské kategorie budou dělat trochu nečekaně dva Italové Dovizioso s Iannonem.

Márquezovi největší soupeři v průběžném pořadí šampionátu stojí až daleko za ním. Týmový kolega Dani Pedrosa pojede z pátého místa a Valentino Rossi, který si při pádu v posledním tréninku trochu pochroumal malíček, dokonce ze sedmého.

Karel Abraham sice nepostoupil mezi dvanáct nejlepších do finálové čtvrthodinky kvalifikace, ale jeho kvalifikační čas 1:58,100 je nejlepší, který za poslední dva roky vůbec na Masarykově okruhu zajel. Rychlejší tady byl jen v roce 2012 ještě na satelitní Ducati.

Konečné sedmnácté místo znamená pro českého zástupce ve třídě MotoGP šestou řadu startovního roštu a snad i příslib útoku na bodovanou patnáctku.

Abraham čekal víc

„Sedmnácté místo není úplně to, co bych chtěl, ale na druhou stranu čas je opravdu hodně dobrý. Oproti tréninkům jsme udělali obrovský krok, ještě musíme pilovat nastavení, abychom si byli jistí, že to co vymyslíme, bude fungovat na celý závod. Podařilo se nám odstranit problém s nestabilním zadním kolem, bohužel na to trochu negativně reaguje předek, ale snad s mechaniky přijdeme na schůdné řešení," hodnotil kvalifikační výsledek Abraham.

V Moto2 si pole position vyjel také Španěl, lídr mistrovství Eteve Rabat. Na divokou kartu startující Čech Miroslav Popov se během tréninku sice hodně natrápil ze zadní brzdou, ale v kvalifikaci dokázal zrychlit a z 35. místa postoupit do nedělního závodu.

Kvalifikace na Velkou cenu České republiky, závod MS silničních motocyklů v Brně:
MotoGP:
1. M. Márquez (Šp./Honda) 1:55,585
2. Dovizioso (It./Ducati) -0,129
3. Iannone (It./Ducati) -0,141
4. Smith (Něm./Yamaha) -0,145
5. Pedrosa (Šp./Honda) -0,227
6. Lorenzo (Šp./Yamaha) -0,230
17. Abraham (ČR/Ducati) -2,515; nepostoupil do druhé části kvalifikace
Moto3:
1. Á. Márquez (Šp./Honda) 2:07,691
2. I. Viňales (Šp./KTM) -0,223
3. Antonelli (It./KTM) -0,315
4. Rins (Šp./Honda) -0,360
5. Oliveira (Portug./Mahindra) -0,404
6. Miller (Austr./KTM) -0,431
13. Kornfeil -0,958
17. Hanika (oba ČR/KTM) -1,170
Moto2:
1. Rabat (Šp., Kalex) 2:01,911
2. Lüthi (Švýc., Suter) -0,232
3. Cortese (Něm., Kalex) -0,396
4. Lowes (Brit., Speed Up) -0,411
5. Corsi (It., Kalex) -0,603
6. Kallio (Fin., Kalex) -0,606
36. Popov (ČR, Suter) -3,299

Reklama

Související témata: