Hlavní obsah

Brno se snažím vždycky nějak přeskákat, takže si musím považovat i těch dvou bodů, vykládal Abraham

Brno

Při domácí Velké ceně v minulosti Karel Abraham tak často padal, že se 14. místem v nedělním závodě MotoGP mohl vyslovit relativní spokojenost. „Všichni vědí, že pro mě je důležité vždycky Brno nějak přeskákat a letos se to povedlo celkem solidním způsobem," říkal 24letý český jezdec.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Karel Abraham při GP v Brně.

Článek

Na Masarykově okruhu jste za dobu svého fungování v MS dojel lépe než letos pouze jednou (9. místo v roce 2012). Není tedy asi důvod se po zisku dvou bodů mračit?

Umístění není úplná bomba, ale já si doma i těch dvou bodů musím s ohledem na všechny okolnosti vážit. Závod mě docela sednul, už od kvalifikace nebyly špatné ani moje časy. Přál bych si trochu menší odstup na vítěze, na tom musím zamakat. Hlavně jsem tady ale vše ustál, za to jsem fakt rád.

Věřil jste před startem, že se dokážete ze sedmnáctého místa na roštu vytáhnout na čtrnácté v cíli?

Už v kvalifikaci jsem oproti tréninkům zrychlil o víc než vteřinu a cítil, že se blížíme nastavení, které může vydržet celých 22 kol. Ke konci závodu mi dokonce přišlo, že se motorka chová líp než na začátku, což je neobvyklé. V celkovém pořadí závodu mi pomohla nějaká odpadnutí, ale nakonec jsem tam svedl i přímý souboj o 14. místo, a aniž bych se chtěl vytahovat, tak jsem věděl, kde si na Camiera mám počíhat a předjet.

Mohl jste vůbec vnímat, že se v čele závodu rodí senzace a dosavadní suverén Márquez nedosáhne ani na stupně vítězů?

Viděl jsem to teprve v cíli a na rovinu: Hodně mě to překvapilo. Sice už po příjezdu do Brna Márquez říkal, že dřív nebo později musí přijít závod, který nevyhraje. Ale nečekal jsem, že se to stane takovým způsobem a skončí až čtvrtý.

Co jste říkal skutečně veliké návštěvě na letošní brněnské Grand Prix?

Bylo naprosto úžasné, že přišlo tolik lidí a registroval jsem, jak na mě z tribuny nadšeně mávali. Při tom všem tlaku, který doma cítím, je tohle hodně povzbudivé. Brno patří atmosférou tradičně mezi nejlepší závody, platilo to i letos a mám radost, že se dospělo k domluvě o tom, že se tady pojede i příští rok.

Společně s Jakubem Kornfeilem nakonec máte na kontě nejlepší český výsledek letos v Brně. Co vy na to?

Z pohledu čísla se to tak asi dá brát, ale každá třída má svoje a je těžší v něčem jiném. U nás je méně jezdců, ale zase je to královská třída a rozhodně nejnáročnější, když ji dojedu, tak mám vyplazený jazyk. Kuba sice skončil z pohledu lidí až čtrnáctý, ale byl necelé dvě vteřiny od prvního, což je vzhledem k blízkosti ke špičce super výsledek. Zase naopak v MotoGP si při profilu brněnské trati ti nejlepší udělají náskok v uvozovkách zadarmo, ale já bych samozřejmě rád, aby můj odstup byl daleko menší.

Reklama

Související témata: