Hlavní obsah

Rickardsson kraloval i v Praze, Dryml neuspěl

Švédský plochodrážník Tony Rickardsson zvítězil v Praze a v letošním seriálu Grand Prix yhrál už pátý závod. Za jezdcem, který míří k šestému titulu mistra světa, skončili na dalších místech Dán Bjärne Pedersen a Polák Jaroslaw Hampel. Nedařilo se jedinému českému zástupci Aleši Drymlovi, který posbíral tři body a skončil předposlední.

Článek

Příští týden pětatřicetiletý Rickardsson tak má v čele průběžného pořadí seriálu světového šampionátu náskok 54 bodů na druhého Jasona Crumpa z Austrálie. Vyhrál počtvrté za sebou a láme jeden rekord za druhým. "Nevím, co k tomu říci. Letošní sezona je pro mě fantastická. Cítím, že když si sednu na motorku, vydám se na misi, na které vše vychází. Musím ale poděkovat i týmu, který na tom má velkou zásluhu," řekl Rickardsson na tiskové konferenci po závodě.

Pětinásobný šampion, který na trůn usedl naposledy v roce 2002 a loni byl druhý, ale na rekordy moc nemyslí. "Udělám vše pro to, abych vyhrál i další závody. Na rekordy ale opravdu moc nemyslím. Soustředím se vždy na nejbližší klání a šance, že vyhraji vše, je velmi malá," podotkl Rickardsson, jenž atakuje historické mety Novozélanďana Ivana Maugera. Šestý titul jako on může získat již v příští Grand Prix. "Bylo by to bezvadné," usmíval se vítěz.

Švéda nezastavil ani pád v druhé jízdě

Sympatického Švéda nezastavil ani pád v druhé jízdě. Celkem si v Praze připsal 'jen' čtyři první místa, ale svou pozici stále kontroloval. I v semifinále, z kterého postoupil jako druhý za Crumpem.

Úřadující světový šampion byl na Markétě čtvrtý, což bylo v sobotu večer jeho reálné maximum. Do semifinále se dostal až díky vítězství v poslední rozjížďce a na pomocná kritéria. V něm sice uspěl, ale finále mu moc nevyšlo. "Semifinále bylo pro mě maximem. Moc se mi nedařilo. A ve finále to z místa od mantinelu moc nešlo," řekl Crump, vítěz předešlých tří pražských Grand Prix.

Všichni závodníci se na Markétě museli vyrovnat s náročnými podmínkami. Ne ani tak při samotném klání, jako spíše před ním. Páteční déšť totiž přinutil organizátory i jury zrušit všechny tréninky a jezdci tak šli na start bez jediné seznamovací jízdy. "To ale nebyl tak velký problém. Pro všechny to bylo stejné," řekl druhý Bjärne Pedersen z Dánska.

Šestý díl MS se nevydařil Aleši Drymlovi

Šestý díl MS se moc nevydařil jedinému českému zástupci Aleši Drymlovi. Pardubický plošinář, který startoval na divokou kartu, obsadil ve svých jízdách tři třetí místa a nakonec skončil předposlední. I kvůli tomu, že ve své nejvydařenější jízdě upadl. "Kdybych nespadl, byl bych asi spokojený. Byl jsem ale moc přehecovaný a už to nešlo ustát," uvedl Dryml.

Dalším závodem Grand Prix je Velká cena Skandinávie, která se pojede 13. srpna v Malille ve Švédsku.

Výsledky:
1. Rickardsson (Švéd.), 2. B. Pedersen (Dán.), 3. Hampel (Pol.), 4. Crump (Austr.), 5. Nicholls (Brit.), 6. T. Gollob (Pol.), ...15. A. Dryml (ČR).
Průběžný stav MS:
1. Rickardsson 145 bodů, 2. Crump 91, 3. N. Pedersen (Dán.) 78, 4. B. Pedersen 66, 5. Adams (Austr.) 64, 6. Lindbäck (Švéd.) 59, ...22. A. Dryml 3.

Reklama