Hlavní obsah

Sajfutdinov oživil pěkné vzpomínky na Markétu. Milíkovi se ve finále zakuckala motorka

Praha

Usiluje o titul mistra Evropy, k tomu si ale ještě sezónu ozdobil prvenstvím ve 46. ročníku Tomíčkova memoriálu na ploché dráze. V Polsku žijící Rus Emil Sajfutdinov si odvezl z Markéty trofej pro vítěze. Nejlepší z českých jezdců byl Václav Milík, jenž ve finále skončil těsně pod stupni vítězů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Rus Emil Sajfutdinov slaví vítězství ve 46. ročníku Tomíčkova memoriálu na ploché dráze.

Článek
Fotogalerie

Král šesti závodů Grand Prix se letos zaměřuje na evropský seriál, přesto si našel čas i pro start v Praze. „Patří mezi profesionály, kteří se podívají do kalendáře a vědí, jestli mají volno nebo ne. Navíc závodí s tovární podporou divišovské Jawy, i proto chtěl přijet a ukázal, že byl právem největší aspirant na vítězství," tvrdil sportovní ředitel závodu Pavel Ondrašík.

Čtyřiadvacetiletý Sajfutdinov přiznal, že na Markétě oživil pěkné vzpomínky. „Proměnil jsem tu hned svůj první start ve světovém šampionátu v triumf, teď jsem si vše jen krásně připomněl. Od začátku závodů jsem se cítil hodně dobře, ve finále pak záleželo hodně na startu a ten mi vyšel báječně. Pak už jsem mohl vedoucí pozici jen kontrolovat," pochvaloval si.

Z Čechů se před čtyřmi tisícovkami diváků mezi pětici finalistů vešel pouze Václav Milík, který v základní části závodu dokonce získal skalp Sajfutdinova. Nakonec ale zůstal pod stupni vítězů. „Šťastný zrovna nejsem, chtěl jsem na bednu. Před finále jsme ještě štelovali motorku, aby jela rychleji, jenže na startu se nějak zakuckala," mrzelo 21letého mladíka.

Obhájce prvenství Rafal Okoniewski sice na poslední chvíli proklouzl do finále, marně ale toužil po vítězném hattricku, který se v historii memoriálu povedl jen legendárnímu Maugerovi z Nového Zélandu. „Trochu jsem celý závod hledal správné nastavení motorky, ale musím i sportovně uznat, že Emil byl v pondělí večer nejlepší," prohlásil Polák.

Memoriál Luboše Tomíčka, mezinárodní závod na ploché dráze v Praze:
1. Sajfutdinov (Rus.)
2. Pavlic (Chorv.)
3. Okoniewski (Pol.)
4. Milík (ČR)
5. Bogdanovs (Lot.)
6. Krčmář
7. Kůs
8. Holub (všichni ČR)
9. Lambert (Brit.)
10. Watt (Austr.)

Reklama