Hlavní obsah

Motocyklová Velká cena v Brně v kalendáři pro příští rok nechybí. Pojede se v půli srpna

Brno

Závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně se v příštím roce pojede 16. srpna. Mezinárodní federace FIM to uvedla v předběžném kalendáři sezóny 2015. Brno tak zůstalo jedním z osmnácti pořadatelů šampionátu, z ekonomických důvodů byl přitom jubilejní padesátý ročník brněnského závodu MS dlouho ohrožen.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Na ilustračním snímku Španěl Marc Márquez.

Článek

Brněnský závod zůstal v kalendáři ve stejném týdnu jako letos a nezměnilo se ani jeho postavení vůči ostatním závodům. O týden dříve je na programu závod MotoGP v Indianapolis, dva týdny po Brnu následuje Velká cena Británie. Ta se nově pojede na okruhu v Doningtonu.

"Pro nás je nejvíc potěšitelné, že v kalendáři vůbec jsme. Měli jsme ujištění, že (promotér MS) Dorna v Brně chce dál pokračovat. Po událostech z léta jsme ale museli čekat právě na dnešní vydání předběžného kalendáře," uvedla výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová.

Přesun bude hektický

Té vyhovuje i zachování termínu, třebaže vidí pouze týdenní přestávku po závodu v Indianapolis jako hodně hektickou kvůli přesunu jezdců a jejich aklimatizaci. "Na druhou stranu díky tomuto rozložení máme časovou rezervu po našem závodě. Proto můžeme ještě fanouškům nabídnout bonus v podobě týmových testů po skončení brněnského závodu. Počítáme s tím, že týmy budou i v příštím roce na Masarykově okruhu testovat," dodala Ulmanová.

Další informace o závodu Grand Prix České republiky 2015 budou zveřejňovány v průběhu října a listopadu i s ohledem na další jednání o financování závodu a spolupráci s Jihomoravským krajem, městem Brnem a státem. Cílem je zahájit předprodej vstupenek na jubilejní závod v předvánočním období.

Garantem pořádání závodu bude Jihomoravský kraj, který bude o získání potřebné licence jednat s promotérskou společností Dorna. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) má dále za úkol požádat ministerstvo školství o poskytnutí 40 miliónů korun na závod a brněnský magistrát o deset miliónů. Takzvaný zalistovací poplatek nutný pro konání Velké ceny činí 70 miliónů korun.

Předběžný kalendář mistrovství světa silničních motocyklů v roce 2015:
29. března: Grand Prix Kataru (Dauhá)
12. dubna: GP USA (Austin)
19. dubna: GP Argentiny (Termas de Río Hondo)
3. května: GP Španělska (Jerez)
17. května: GP Francie (Le Mans)
31. května: GP Itálie (Mugello)
14. června: GP Katalánska (Barcelona)
27. června: GP Nizozemska (Assen)
12. července: GP Německa (Sachsenring)
9. srpna: GP Indianapolisu
16. srpna: GP České republiky (Brno)
30. srpna: GP Británie (Donington)
13. září: GP San Marina (Misano)
27. září: GP Aragonie (Aragon)
11. října: GP Japonska (Motegi)
18. října: GP Austrálie (Phillip Island)
25. října: GP Malajsie (Sepang)
8. listopadu: GP Valencie

Reklama

Související témata: