Hlavní obsah

Dorazí tři vítězové z minulosti, ale na Zlatou přilbu myslí i nejlepší čeští plošináři

Pardubice

Svátek ploché dráhy v Pardubicích klepe na dveře, v neděli se pojede už 66. ročník Zlaté přilby a ve startovní listině figurují jména tří vítězů z minulosti. Před dvěma lety vyhrál Polák Grzegorz Walasek, dokonce dvě vítězství má na kontě norský rodák s polským občanstvím Rune Holta (2009 a 2011) a triumf na svítkovském oválu zažil už před šesti lety i Dán Hans Andersen.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český závodník Aleš Dryml chce v Pardubicích do finále.

Článek

Organizátoři měli při plnění startovní listiny trochu svázané ruce. „Je to složité, v nedělním termínu se nejede jen Zlatá přilba, ale rovněž finále polské a německé ligy; s tím však nic nenaděláme," vysvětluje manažer závodu Evžen Erban, kterého mrzí, že kvůli zmíněné kolizi nemohou dorazit Američan Hancock ani Slovák Vaculík.

Nuceně chybí i australský obhájce prvenství Darcy Ward, jenž byl přistižen při závodění s alkoholem a probíhá s ním disciplinární řízení. Možná největší hvězdou ve startovním poli 36 jezdců tak bude jeho krajan Chris Holder, světový šampión z roku 2012. Vedle něj letos jezdí seriál Grand Prix také Švéd Fredrik Lindgren a Brit Chris Harris.

Jednají i s Woffindenem

Organizátoři mají k dispozici ještě dvě volná místa, o jejich obsazení jednají s úřadujícím mistrem světa Taiem Woffindenem z Velké Británie, třetím mužem aktuálního pořadí GP a Dánem Michaelem Jepsenem Jensenem. Pozvánku přijal Němec Erik Riss, čerstvý vítěz seriálu MS na dlouhé ploché dráze.

Nicméně velkou šanci zamíchat se velmi vážně do boje o trofej letos cítí i čeští jezdci. Naposledy z tuzemských reprezentantů vyhrál v roce 1996 Tomáš Topinka. Letos jich bude na startu celkem sedm, přičemž Václav Milík je čerstvě ověnčen titulem mistra Evropy juniorů a den před Zlatou přilbou navíc svede v Pardubicích boj o medaili i při finále MS juniorů. "Věřím, že má takovou formu, že může všechny zaskočit," tvrdí Erban.

Další domácí trumf Aleš Dryml sice řeší v neděli závodní kolizi, ale start v Pardubicích si vymínil. „Přes to nejede vlak. Chci se tam minimálně dostat do finále jako předloni a pokusím se konečně i vyhrát," vykládá. Každopádně prožije hodně hektický den. „Večer musím jet v polském Otrowě ligový závod o postup mezi elitu, ale při přestupu do klubu jsem si prosadil Zlatou přilbu, takže vše bude řešit nevídaný přesun helikoptérou. Bude to hodně na krev, ale musím z Pardubic odletět tak, abych v osm večer stál už na startu v Polsku," líčí Dryml.

Už v pátek v 16.45 hodin začíná v Pardubicích juniorská Zlatá stuha. Na sobotu je od 14 hodin připraveno už zmíněné finále mistrovství světa závodníků do 21 let a Zlatá přilba začne v neděli v pravé poledne, přičemž finále se za asistence kamer České televize očekává v 16.50. Vítěz tradičně dostane vedle trofeje z klenotnictví Lejhanec, která je letos nově osázena šesti vltavíny, také motocykl Jawa.

Reklama

Související témata: