Hlavní obsah

Čeští motocyklisté odstartují v Austrálii ze šesté řady

Phillip Island

Do nedělní Velké ceny Austrálie silničních motocyklů odstartují všichni tři Češi z šesté řady. Karel Abraham skončil v kvalifikaci MotoGP šestnáctý, Jakub Kornfeil dojel v Moto3 sedmnáctý a Karel Hanika osmnáctý.

Foto: Sport.cz

Český jezdec Karel Abraham.

Článek

Abraham nepostoupil z úvodní části kvalifikace MotoGP mezi nejlepší dvanáctku. "V posledním volném tréninku mě z motorky sundal Pedrosa. Pustil jsem ho před sebe, v zatáčce to zvedl a já to do něj zezadu napálil. Zaprvé jsem si docela natloukl, ale hlavně jsme přišli o podstatnou část tréninku. Jel jsem sice na druhé motorce, ale na té první jsme měli nachystané nějaké změny nastavení, které jsme pak už nestihli vyzkoušet," postěžoval si český jezdec na svém webu.

„V kvalifikaci jsem si zajel rychlé kolo hned na začátku, ale byl tam velký prostor pro zlepšení. Bohužel však začalo pršet, všichni zajeli do boxů a šance na lepší umístění byla pryč. Ve finále ten čas není tak špatný a po tom všem, co se dnes stalo, můžeme být rádi," dodal Abraham.

První místo na startu královské kubatury si vybojoval už jistý mistr světa Marc Márquez ze Španělska. Na pole position se postaví podvanácté v sezoně, čímž vyrovnal rekordní výkony Australanů Micka Doohana a Caseyho Stonera.

Márquezův mladší bratr Álex byl nejrychlejší v kvalifikaci třídy Moto3. Kornfeil, jenž skončil v Austrálii ve volných trénincích třetí a devátý, na něj ztratil 903 tisícin, Hanika přes jednu sekundu.

I Kornfeil byl po kvalifikaci hodně rozmrzelý. „Je neuvěřitelné, jak obrovská skupina se tady vždy vytvořila. Ani projetí boxovou uličkou mně nepomohlo k tomu, abych si našel více prostoru. Vždycky, když jsem měl rozjeté nějaké solidní kolo, někdo ze skupiny vypnul a všechno bylo v háji," prohlásil v tiskové zprávě.

„Je to frustrující, když víte, že je motorka nachystaná výborně a jezdecky máte na to být někde úplně jinde. Bude to tedy chtít ostré lokty a také jistou dávku trpělivosti a opatrnosti," dodal Kornfeil.

Reklama

Související témata: