Hlavní obsah

Alex je silnější než já, říká král Moto GP Marc Márquez

Martin KézrPrávo

Motocyklový svět si začíná zvykat na vládu bratří Márquezů. Osmnáctiletý Alex premiérovým titulem v šampionátu Moto3 vykročil ve stopách o tři roky staršího Marka, jenž po obhajobě triumfu v MotoGP už ovládl MS celkově počtvrté.

Foto: Alberto Saiz, ČTK/AP

Mistr světa Moto 3 Alex Márquez (vlevo) a jeho bratr šampión Moto GP Marc Márquez.

Článek

Převaha španělské sourozenecké dvojice může být do budoucna velmi výrazná, protože Marc Márquez o mladším bratrovi tvrdí, že je mnohem silnější než on sám. „Věřil jsem Alexovi, že letos zaútočí na titul, možná ještě víc než sobě," tvrdí šampión královské třídy, jenž v tomto roce ovládl třináct z osmnácti závodů.

„Musím říct, že jsem byl svými chlapci krásně překvapený. Marc s lehkostí posbíral rekordní počet výher a Alex jel zejména druhou polovinu šampionátu tak chytře, že je šampiónem," libuje si Julian Márquez, otec první bratrské dvojice, která se v šestašedesátileté historii mistrovství světa dostala až na trůn.

Předpoklady šampióna mají oba

Alex byl korunován po svém 46. závodě, přesně stejné to měl v případě prvního titulu i jeho bratr. „Alex je povahově hodně jiný než Marc, ale na dráze jsou stejně draví a předpoklady šampióna vidím u obou z nich," říká Emilio Alzamora, který se manažersky Marku Márquezovi věnuje od jeho dvanácti let a pochopitelně má vliv i na závodní kariéru bratra.

Alex následuje sourozence i v tom, že po titulu přechází do Moto2, kde bude v roce 2015 týmovým kolegou úřadujícího šampióna Rabata. Právě s ním Márquezovi hodně kamarádí a zvou ho i na čtvrteční slavnost do Cervery. V jejich rodném městě se chystá předání čestného občanství. „Bude to další nádherný den pro celou naši rodinu," těší se Marc Márquez.

Reklama