Hlavní obsah

Rossi testoval dva dny formuli Ferrari

FIORANO (Itálie)

Vydařenými testy v kokpitu Ferrari oživil motocyklový šampion Valentino Rossi spekulace o svém možném přechodu k formuli 1. Šestinásobný italský mistr světa se proháněl v letošním modelu rudého vozu na soukromém okruhu ve Fioranu, absolvoval celkem padesát kol a ve středu byl o sekundu rychlejší než o den dříve.

Článek

Rossiho testování osobně sledoval i prezident Ferrari Luca di Montezemolo a byl příjemně překvapen. Rossi zajel okruh nejrychleji v čase 58,3 sekundy, zatímco rekord tu drží Michael Schumacher s časem 55,999 s. "To už je vážné," komentoval Rossiho časy v dnešním vydání deník Gazzetta dello Sport.

Momentálně nejlepší jezdec šampionátu silničních motocyklů testoval ferrari již loni v dubnu, a přestože jeho otec i šéf současné Rossiho stáje Yamaha nevyloučili jeho odchod do světa F1, samotný jezdec to vyloučil. Podle něj jsou závody formulí nudné.

Dokázal by se Rossi prosadit i ve formuli 1?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"Byly to dva náročné a zajímavé dny. Najezdil jsem hodně kilometrů a začal rozumět tomu, jak vůz pracuje," citovala Rossiho po testech agentura AP. Nejen za jeho výsledky, ale hlavně za rozpustilé chování jej fanoušci milují a díky obrovské popularitě by mohl být šestadvacetiletý Ital pro Ferrari ideálním marketingovým nástrojem.

V Evropě je bohatší jen Schumacher

Podle posledního vydání časopisu Forbes patří Rossi do desítky nejbohatším sportovcům světa s výdělkem 28 miliónů dolarů. V evropském žebříčku je dokonce na druhém místě, před ním je jen pilot Ferrari Michael Schumacher.

Rossiho otec a manažer v jedné osobně Graziano navíc spekulace znovu přiživil. "Jsem si jistý, že by po Valentino dokázal velké věci, kdyby po vypršení smlouvy s Yamahou v roce 2007 přesedlal do formule 1," řekl. S japonským koncernem prodloužil italský motocyklista spolupráci i na příští sezónu.

Massa je jen provizorním řešením?

Ferrari pro příští rok vyměnilo své závodní jezdce, Rubense Barrichella vystřídá jiný Brazilec Felipe Massa. Dostal však smlouvu jen na rok, což fanoušci italské stáje považují jen za přechodné řešení a signál toho, že v budoucnu bude mít do Ferrari dveře otevřené právě Rossi. Navíc současné jedničce Michaelu Schumacherovi je už 36 let a smlouvu má také do konce roku 2006.

Ferrari je každopádně připraveno kdykoli Rossiho přivítat. "Je naším potěšením, že Rossi přijal naši nabídku. Kdykoli bude mít chuť si znovu testování vyzkoušet, bude vítán. Rádi bychom poznali, jak se ve voze F1 zlepšuje," stojí v oficiálním prohlášení stáje.

Reklama