Hlavní obsah

Snad jsem si to odpadal i pro příští rok, doufá Hanika a plánuje dohánění školy

Praha

Za premiérovou sezónou v MS silničních motocyklů třídy Moto3 se ohlíží se smíšenými pocity. Karel Hanika neví, zda má být s 18. místem a ziskem 44 bodů spokojený. Jeho vrcholem byla devátá příčka.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Karel Hanika (vlevo) a Karel Abraham.

Článek

Jak tedy hodnotíte premiérový rok v prestižním seriálu?

Chvíli jsem byl nahoře a chvíli dole. Několik závodů jsem měl velice dobře rozjetých, ale pak neskončily dobře. Udělal jsem dost chyb, které mnohdy vedly k pádům. Uznávám, že výsledky nebyly takové, jaké jsem sám před sezónou očekával. Poznal jsem ale nové okruhy a hrozně moc se naučil. Jsem přesvědčený, že mám na co navazovat.

Jaký moment vám nejvíc utkvěl v hlavě?

Nejraději si připomínám GP Nizozemska, kde jsem se ve druhém kole dostal na druhé místo. To byl úžasný zážitek. Pak jsem ještě chvíli jezdil ve vedoucí čtveřici, ale drobná chyba způsobila pád a konec nadějí. Snad jsem si to odpadal i pro příští rok. Nabral jsem zkušenosti, v další sezóně bych je měl zúročit.

Který z okruhů, na nichž jste závodil poprvé v kariéře, vás nejvíc zaujal?

Rozhodně australský Phillip Island. Tam je krásná trať. Když se rozjíždíte po startovní rovince, vidíte jen asfalt a za ním moře. Tak, že bych zapomněl točit řídítky, jsem se ale zase tím úchvatným pohledem nekochal.

Pomáhal vám rozkoukat se mezi elitou váš zkušenější parťák Karel Abraham?

Jsme kamarádi, ale spíš než motorky spolu probíráme různé blbinky. S Kájou je zábava, pořád si máme co říct. Během závodních víkendů se vzájemně podporujeme.

Přivítal jste, že je sezóna u konce?

Já bych klidně jezdil dál. Od motocyklu si ani v zimní pauze dlouho neodpočinu, záhy se vydám za přípravou do Španělska.

Čemu dalšímu se hodláte přes zimu věnovat?

Musím dohnat školu. Jsem na gymnáziu v maturitním ročníku. Věřím, že zkoušku dospělosti zvládnu. Říkám si, že maturitu udělal v mém okolí skoro každý, tak snad nebudu výjimkou.

A už přemýšlíte, kam byste to chtěl dotáhnout v příštím ročníku mistrovství světa?

Určitě chci být lepší než letos, ale konkrétní cíle ode mě nikdo neuslyší. Po úspěších v juniorském Red Bull Rookies Cupu jsem byl před vstupem do šampionátu možná moc optimistický a kvůli tomu jsem se pak ocitl pod tlakem. Stejnou chybu už neudělám, místo řečí za mě mají hovořit výsledky.

Reklama

Související témata: