Hlavní obsah

Rossi věří, že osmý titul v MotoGP není fantasmagorie

Praha

Jubilejní dvacátou sezónu v mistrovství světa silničních motocyklů absolvuje v příštím roce Valentino Rossi. A legendární Ital na základě letošních povzbudivých výsledků věří, že je reálné, aby do své sbírky přidal osmý titul mistra světa v prestižní kategorii MotoGP a celkově jubilejní desátý.

Foto: Profimedia.cz

Valentino Rossi na okruhu ve Valencii.

Článek

Pětatřicetiletý Rossi má po nevydařeném angažmá v Ducati letos za sebou druhou sezónu v týmu Yamaha, s nímž v minulosti vybojoval čtyři mistrovské tituly, a na výsledky si konečně nemohl stěžovat. Ostatně, dvě vítězství, výrazná převaha nad týmovým kolegou Jorgem Lorenzem a konečné druhé místo hovoří jasnou řečí. Až tak jasnou, že Rossi opět začal myslet na korunu šampióna.

„Jestli budu pošilhávat v roce 2015 po titulu? Nic není nemožné. Bude to můj cíl," uvedl Rossi. „Proti letošku se určitě ještě můžeme zlepšit. Ostatně, pracovat jsme na tom již začali," podotkl vítěz 108 Velkých cen napříč všemi kubaturami.

Rossiho přesvědčení pramení z úspěšné spolupráce s novým šéfem jeho týmu Silvanem Galbuserou, která přinesla ovoce hned při premiérové sezóně. „V dalším roce může být vše ještě lepší. Prostředí MotoGP už zná mnohem lépe než před rokem, kdy začal stavět na zelené louce," prohlásil rodák z Urbina.

Zůstává realistou

Přesto ale zůstává Rossi realistou. Přece jen nadvláda Marka Márqueze byla přesvědčivá, třináct triumfů v 18dílném seriálu hovoří za vše. A zlepšení lze očekávat i od Lorenza. „Bude to velmi, velmi těžké. Předně očekávám, že Jorge (Lorenzo) bude od samého začátku sezóny hodně silný. Letos se mu úvod příliš nepovedl a dařit se mu začalo až po závodu na Sachsenringu. Příští rok to bude asi jiné," přemítal.

„A pak samozřejmě Marc (Márquez). Po úvodu sezóny jsem si říkal, že možná budu schopen s ním bojovat. A během roku mě zase napadlo ‚Dopr..., on se snad porazit nedá!' Což nakonec nebylo daleko od pravdy. Měl jsem hodně bodů, hodně umístění na stupních vítězů, ale jen dvě vítězství. Marc triumfoval třináctkrát. Rozdíl byl opravdu velký. K boji s těmito dvěma chlapíky bude potřeba být minimálně o jeden krok vepředu," dodal Rossi.

Valentino Rossi (*16/2/1979, Itálie)
Mistrovské tituly - 125 ccm: 1997, 250 ccm: 1999, 500ccm/MotoGP: 2001-2005, 2008, 2009
První závod v MS: GP Malajsie 1996
První triumf v MS: GP České republiky 1996
Počet vítězství v MS - 125 ccm: 12, 250 ccm: 14, 500 ccm/MotoGP: 82
Umístění na stupních vítězů v MS - 125 ccm: 15, 250 ccm: 21, 500 ccm/MotoGP: 160
Pole positions v MS - 125 ccm: 5, 250 ccm: 5, 500 ccm/MotoGP: 50

Reklama