Hlavní obsah

MS motocyklů od roku 2016 snad už pod hlavičkou kraje

Brno

Letošní už odjetý závod seriálu MS motocyklů je stále s problémy. Příští rok jubilejní velkou cenou motocyklů ještě bude pořádat společnost Automotodrom Brno, ovšem již s garantovanou pomocí kraje, města i státu a od roku 2016 by už měly „světové“ motorky v Brně jezdit pod zřizovatelem, kterého nyní vytváří jako vlastní společnost jihomoravský kraj. To jsou nejnovější informace, které o sledované kauze uvedl hejtman Michal Hašek po jednání rady JM kraje.

Foto: Sport.cz

Českýá závodník Karel Abraham, v těsném závěsu Španěl Pedrosa.

Článek

„Rok 2014 téměř končí, kraj i město Brno mají svoje závazky vůči letošnímu ročníku Velké ceny ČR splněny, ovšem v tuto chvíli se čeká na stanovisko Evropské komise, aby i vláda mohla uvolnit již schválených 30 miliónů korun prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na takzvaný zalistovací poplatek. Pokud budeme osloveni společností Automotodrom Brno nebo Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, jsme připraveni hledat řešení k případnému dorovnání všech závazků z české strany vůči promotéru závodů - společnosti Dorna," uvedl Hašek.

Jde totiž o to, že Dorna, které se poplatek za pořádání závodu platí, stále ještě nedostala celou sumu za již odjetý letošní závod. Třicet miliónů je sice nachystáno, ale ještě není jasné, jak se na takovou podporu státu vůči soukromé společnosti dívá Evropská komise, která tuto dotaci hodnotí.

„V roce 2015 končí smlouva Automotodromu Brno jako pořadatele VC ČR a ten bude tedy ještě pořadatelem závodů. Jihomoravský kraj to plně respektuje a pro rok 2015 se naše úloha zaměří především na shromáždění veřejných peněz, za které je placena licence a samozřejmě také na zvýšení transparentnosti hospodaření. Pro rok 2015 je v návrhu rozpočtu kraje již vyčleněna na tento účel částka 20 miliónů korun, 10 miliónů korun je v návrhu rozpočtu města Brna a podle předchozích jednání by 40 miliónů korun měla poskytnout Vláda ČR - což v součtu dělá oněch 70 miliónů korun na zalistovací poplatek," uvedl Michal Hašek.

V příštím týdnu zastupitelé formálně založí stoprocentní krajskou společnost s ručením omezeným, která by měla být pořadatelem Velké ceny ČR v roce 2016.

„Krajská samospráva má jednoznačný zájem, abychom našli maximální dohodu s Automotodromem Brno. Počítáme s tím, že se Velká cena pojede i po roce 2016 na brněnském okruhu. Předpokládáme, že Automotodrom bude dodavatelem všech nezbytných služeb - to znamená, že bude pronájemcem okruhu, boxů, zajistí pracovníky, které má dlouhodobě nasmlouvány jako traťové komisaře a další nezbytné záležitosti, které souvisí s organizací Velké ceny," zdůraznil hejtman s tím, že to považuje za konec spekulací o tom, kde by se měly závody jezdit.

Hejtman předpokládá, že dohoda mezi všemi zainteresovanými subjekty - společnosti Dorna Sports, Jihomoravským krajem, městem Brnem a Automotodromem Brno bude uzavřena v horizontu týdnů až měsíců.

Reklama

Související témata: