Hlavní obsah

Pády vyřadily v Brně všechny české jezdce v nejslabší kubatuře

BRNO

Pevné nervy v koncovce zajistily v úvodním závodě třídy do 125 ccm v mistrovství světa silničních motocyklů na Masarykově okruhu vítězství švýcarskému jezdci Thomasi Lüthimu na stroji Honda z českého týmu Elit. Závod v této objemové kategorii nedokončil ani jeden z kvarteta domácích jezdců.

Článek

Průběh závodu se pro české fanoušky proměnil v černou můru. Postupně odpadali Lukáš Pešek, Karel Abrahám, Patrik Vostárek a Lukáš Rážek v pořadí od nejlepšího z tréninku až po posledního Rážka, jenž upadl v závěrečném okruhu. Pešek si sice vyjel v kvalifikaci slibnou osmou pozici, start mu ale nevyšel, propadl se až na sedmnácté místo a dopředu jej posunul v šestém okruhu pád tří jezdců. Jenže ani z průběžného pořadí na 14. místě, které znamenalo body, se Pešek dlouho neradoval, v devátém okruhu upadl a brněnská naděje na bodový zisk skončila.

"Nepracovala mi zadní brzda. Na druhé motorce jsem ale nemohl jet, neboť nebyla připravená. Musel jsem spoléhat pouze na přední brzdu. Jsem typ jezdce, který i když má defekt, tak jede. Nemám ve zvyku zajet do boxů," řekl Pešek, který se právě kvůli poruše brzdy propadl hned po startu. "Nemohl jsem už v první zatáčce brzdit tak, jak jsem potřeboval. Už jsem z té smůly mrzutý, neboť problémů je příliš mnoho. Doufám, že se to už vyřeší, abych mohl dělat svou práci," dodal Pešek.

Peška následoval Abrahám

O dvě kola později následoval Peška další český jezdec, šestnáctiletý Karel Abraham. I když zbývající dva čeští držitelé divokých karet Vostárek a Rážek neměli naději na bodový zisk, také oni následovali své zkušenější české kolegy. Vostárek skončil v kotrmelcích v sedmnáctém okruhu a trať opustil na nosítkách. Ve stejném kole českou smůlu dovršil pádem také Rážek.

Boj o prvenství byl dlouho otevřený. Nejlépe odstartoval Lüthi, který využil nejlepší postavení na startu a sedm kol udával tempo, než jej vystřídal Fin Mikka Kalio, jenž vydržel na prvním místě v honičce pěti jezdců pouze jedno kolo. Dvě kola vedl Ital Mattia Pasini, který ale dva okruhy před cílem spadl. V posledních třech okruzích už převzal opět vedení Lüthi, který měl před druhým v pořadí Finem Kaliem náskok 3,212 sekundy.

Lüthimu se vydařil závěr

"Závod byl velice těžký zejména po psychické stránce, neboť dlouho byla situace na čele vyrovnaná. Ve třetím kole jsem měl problémy, závěr se mi ale podařil. Protože jezdím za český tým, tak jsem se cítil v Brně jako na domácí trati a vítězství považuji za svůj největší úspěch v kariéře," uvedl vítězný Švýcar Lüthi.

Druhý v pořadí Fin Mikka Kalio byl se svým výsledkem spokojen. "V závěru jsem sice udělal chybu a dostal se přede mně Simoncelli, naštěstí jsem zaváhání napravil a vybojoval druhé místo," dodal Kalio.

Výsledky:
Do 125 ccm: 1. Lüthi (Švýc./Honda) 41:32,409, 2. Kallio (Fin./KTM) -3,212, 3. Simoncelli (It./Aprilia) -3,326, 4. Gadea (Šp./Aprilia) -7,754, 5. Zanetti (It./Aprilia) -14,453, 6. Lai (It./Honda) -25,156, 7. Di Meglio (Fr./Honda) -25,247, 8. Poggiali (San Mar./Gilera) -25,509, 9. Talmacsi (Maď./KTM) - 25,773, 10. Simón (Šp./KTM) -26,066.
Průběžné pořadí MS (po 10 závodech):
1. Lüthi 144, 2. Kallio 136, 3. Talmacsi 120, 4. Simoncelli 117, 5. Pasini (It./Aprilia) 100, 6. Lai 98, ...19. Pešek (ČR/Derbi) 18

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články