Hlavní obsah

Při Pedrosově vítězství bodovali v Brně Smrž i Rous

Vedoucí jezdec mistrovství světa Daniel Pedrosa ze Španělska vyhrál Velkou cenu České republiky silničních motocyklů v kubatuře do 250 ccm. Na rozdíl od nejslabší třídy se na bodované příčky prosadili na brněnském Masarykově okruhu i dva čeští jezdci - Jakub Smrž obsadil jedenácté místo, Radomil Rous čtrnácté.

Článek

Pedrosovi na Hondě vynesla vítězství brilantní jízda v závěrečné třetině závodu. Devatenáctiletý jezdec oslavil jednadvacáté vítězství v kariéře a je na nejlepší cestě k zisku svého třetího titulu. V letošní sezoně vyhrál již pošesté a před druhým v pořadí Australanem Casey Stonerem vede o 59 bodů. Španělský triumf završil druhým místem nejrychlejší jezdec z kvalifikace Jorge Lorenzo.

Bodů se dočkali i čeští motocyklisté. Jedenácté místo je pro Smrže nejlepším výsledkem v této sezoně a dva body si připsal čtrnáctý Rous. Michal Filla obsadil 22. místo.

"Snad poprvé v letošní sezoně se mi povedl start podle mých představ," zářil spokojeností Smrž. "Ze začátku jsem měl trošku problémy, protože v první zatáčce jsem málem vjel Debonovi do zadního kola a přede mnou spadli na stadionu tři soupeři a měl jsem co dělat, abych se jim vyhnul," řekl.

Smrž bojoval s Australanem

V dalším průběhu Smrž dosahoval stabilních časů a v závěrečné fázi bojoval s Australanem Anthonym Westem o jedenácté místo. "Zbytečně jsem se na něj netlačil a West si prohrál souboj sám v poslední šikaně, kde udělal chybu," dodal Smrž. Tři soupeři, kteří byli v kvalifikaci rychlejší - Ital Simone Corsi, Japonec Juki Takahaši a Španěl Hector Barbera - upadli hned v prvním okruhu po vzájemné kolizi.

Po startu se ujal vedení Japonec Hiroši Aojama, který vyrazil ze druhé řady. Smrž byl po prvním kole dvanáctý a až na malé výjimky si tuto pozici držel až do posledního kola, v němž předstihl Westa. Rous začal na 21. místě, po druhém kole už byl osmnáctý a po šestém okruhu skočil do bodované patnáctky. Ke dvěma bodům mu otevřel cestu v posledním okruhu pád Němce Dirka Heidolfa, který jezdil jen o místo před ním.

Umístění bylo součástí taktiky

Vítězný Pedrosa neměl nejlepší start, více než třetinu závodu se držel až na pátém místě, měl ale těsný kontakt s nejlepšími. Jedenáct okruhů vodil celé startovní pole Lorenzo, kterého předstihl Pedrosa až čtyři kola před koncem a svou pozici si už udržel.

"I když jsem byl dlouho pátý, moje umístění bylo součástí taktiky. Čekal jsem na svou příležitost. Mým cílem bylo držet kontakt se špicí a zaútočil jsem až v závěru," řekl Pedrosa. Naopak jeho krajan Lorenzo spokojený nebyl. "Nemohu stále prolomit smůlu, abych se dočkal i ve dvěstěpadesátkách prvního vítězství. Měl jsem k němu tentokrát blízko, bohužel jsem se dopustil chyby," uvedl Lorenzo.

Výsledky:
Do 250 ccm: 1. Pedrosa 41:24,944, 2. Lorenzo (oba Šp./Honda) -1,303, 3. Stoner (Austr./Aprilia) -4,253, 4. De Angelis (San Mar./Aprilia) -5,326, 5. Aojama (Jap./Honda) -8,392, 6. Dovizioso (It./Honda) -8,471, 7. Porto (Arg./Aprilia) -25,545, 8. De Puniet (Fr./Aprilia) -32,159, 9. Locatelli (It./Aprilia) -33,969, 10. Guintoli (Fr./Aprilia) -35,544, 11. Smrž -51,827, ...14. Rous (oba ČR/Honda) -58,604, 22. Filla (ČR/Aprillia) -1 kolo.
Průběžné pořadí MS (po 10 závodech): 1. Pedrosa 206 b., 2. Stoner 147, 3. Dovizioso 134, 4. Porto 105, 5. De Angelis 100, 6. Lorenzo 98, ...20. Smrž 11, 21. Rous 10.

Reklama

Související témata: