Hlavní obsah

Šestidenní přinesla zlepšení

PRAHA

Zlepšit o jednu příčku loňské umístění dokázal při Šestidenní český Trophy-team a sedmou pozici z Považské Bystrice považuje manažer Ladislav Krupička za reálný obraz aktuálních možností českých jezdců endura. "Před nás se dostaly jen velmoci Itálie, Finsko, Švédsko, Británie a Austrálie a pak Slováci, které domácí kulisa hnala dopředu. Naši kluci ale také cítili, že se jim na Pováží fandí," hodnotí spokojeně.

Článek

"Přál jsem si umístění obou reprezentačních celků v horní polovině a to jednoznačně vyšlo." Trophy-teamů bylo na startu 19, 12 zemí postavilo juniorské celky.  "Především vinou častého deště šlo o těžkou soutěž. V oblasti Javorníků a Strážovských vrchů čekaly náročné lesní úseky, skalní terén a bláto. Hlavně krosové zkoušky na mokré trávě nám nesvědčily," líčí manažer reprezentace.

"Šestidenní je týmová soutěž, i když se nemohu nezmínit o individualitách Michalíkovi a Kuklíkovi. Oba jeli v pohodě a patřili k nejlepším," říká Krupička o dvojici, která sbírá body i v MS jednotlivců. Shodně obsadili na Slovensku vynikající 6. místo ve třídě a táhli reprezentaci.

"Bojovali ale i ostatní. Ocenění zaslouží hlavně Scheder, který si při pádu zlomil palec na pravé ruce a víc než polovinu soutěže jel se zdravotním handicapem. Ukázal nezlomnou náturu," oceňuje Krupička a připomíná, že prst si vykloubil i Toman.

Potěšili mladíci

O víkendu zase ničily technické problémy už 44letého nestora endura Posledního, jenž absolvoval už třiadvacátou Šestidenní. "Při závěrečném motokrosu musel stroj doslova tlačit do cíle. Nenápadně, ale spolehlivě si počínal Rudolf," zdůrazňuje manažer a cení si skalpu Poláků či Portugalců.

"Základna českého endura není velká. Baroš už nemá prostředky ani čas na to, aby se věnoval sportu naplno, a lepší z bratří Gottvaldů dal přednost Jiřetínu, který po loňském bronzu bral klubové stříbro. Těžko jsme mohli dát dohromady lepší sestavu," říká Krupička. Těší ho i posun juniorského kvarteta po 9. místě loni v Polsku na šestou příčku. "Mladíci se dokázali zapřít. Horák překonával střevní obtíže, Sedláček se srovnal se ztrátou po defektu."

Reklama