Hlavní obsah

Vláda bude řešit, zda a jak dotovat závod motocyklového MS v Brně

Vláda bude v pondělí projednávat varianty, zda a jak dotovat závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně. Jednou z možností je, že se stát rozhodne ukončit podporu této akce ze státního rozpočtu. Na dotaz ČTK to dnes na tiskové konferenci řekl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), jehož úřad příslušný materiál pro vládu zpracoval.

Foto: Automotodrom Brno

Valentino Rossi při testu v Brně.

Článek

Jihomoravští zastupitelé v prosinci schválili vznik krajské společnosti, která by měla oficiálně zaštiťovat pořádání tohoto závodu od roku 2016. "Je to jedna z možných cest. V Evropě i ve světě to zpravidla podporují regionální vlády," komentoval tyto plány ministr.

Je možné, že by se závod stejně jako nyní dotoval z prostředků ministerstva školství. Ministr však upozornil, že pokud by peníze putovaly k soukromému subjektu, což se týká i promotéra, musela by je schvalovat Evropská komise.

Další možností je, aby stát vyčlenil tuto akci jako akci mimořádného charakteru, která svým významem přesahuje oblast sportu. "Pak by jim vláda vyčlenila prostředky přímo, nikoliv z rozpočtu ministerstva školství," doplnil ministr.

Na stole bude také varianta, že by závod dotovalo ministerstvo pro místní rozvoj. Podle Chládka totiž jde spíše o rozvoj cestovního ruchu než samotný sport. I tento úřad by však musel za určitých podmínek nechávat dotaci schválit Evropskou komisí.

Chybí dořešit ještě loňský ročník

Je také možné, že už stát brněnskou Grand Prix dotovat nebude. "Čtvrtá varianta je, že si stát řekne, že je to soukromá akce, má to být výdělečný podnik. A tu akci nepodpoří," dodal Chládek.

I když vláda bude jednat o budoucnosti brněnské Grand Prix, zatím není dořešen ani loňský ročník. Třicetimiliónová státní dotace byla převedena na Jihomoravský kraj, ale ani ten zatím peníze promotérovi nepřevedl. Pořadatelé tak společnosti Dorna stále dluží tuto část úhrady zalistovacího poplatku. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) ČTK řekl, že jednání kraje s Automotodromem Brno pokračuje a konkrétní závěry očekává do 20. března.

Dluh by měl být promotérovi uhrazen do konce března. Pokud by se tak nestalo, mohl by být ohrožen letošní jubilejní 50. ročník Velké ceny silničních motocyklů.

Reklama

Související témata: