Hlavní obsah

Australané a Lukáš Dryml jsou adepty na vítězství na Zlaté přilbě

PRAHA

Bez šestinásobného mistra světa Tonyho Rickardssona ze Švédska, jenž už ukončil sezonu, ale s kvalitními Australany a s domácí elitou se odehraje letošní 57. ročník Zlaté přilby v Pardubicích. V sobotu 1. října, den před nejstarším plochodrážním závodem na světě, se vedle tradiční Zlaté stuhy premiérové pojede i finále mistrovství světa juniorských družstev za účasti českého týmu.

Foto: www.unia.leszno.org

Lukáš Dryml

Článek

K favoritům patří obhájce loňského prvenství a čtyřnásobný vítěz závodu Leigh Adams, na paty mu bude šlapat také jeho krajan Jason Crump, který vyhrál v Pardubicích před třemi lety. Z předních Australanů chybí Ryan Sullivan, jenž loni do Pardubic bez omluvy nepřijel a u pořadatelů upadl v nemilost. Mezi 36 jezdci jsou tři Dánové včetně bývalého mistra světa Nickiho Pedersena.

"Zrovna teď mi volal Rickardsson a potvrdil, že už ukončil sezonu," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze ředitel závodu Evžen Erban. Trochu se prý telefonátu zalekl. "Myslel jsem, že si to rozmyslel, protože to už bych na něj asi neměl peníze. Dal jsem je za ostatní," usmíval se Erban.

Ve startovní listině jsou tři Němci, třebaže mají domácí šampionát, ze stejného důvodu však chybějí Američané. Poláky nebude zastupovat "drahý" Tomasz Gollob, ale mimo jiné nadějný Grzegorz Walasek. Pozvánku dostalo také šest českých jezdců - bratři Lukáš a Aleš Drymlové, Marian Jirout, Tomáš Suchánek, Antonín Šváb a Josef Franc.

Příležitost mladým jezdcům

"Obzvlášť Lukáš má na závěr sezony skvělou formu, může útočit na vítězství," uvedl Erban na adresu bratra loni druhého jezdce na Zlaté přilbě. "Ty počty i startovní listina se však mohou změnit, protože jsou každý den až do soboty po Evropě závody, cokoliv se může stát," upozornil ředitel závodu, jenž nebude váhat dát příležitost mladým jezdcům.

Ti v sobotu pojedou o tituly mistrů světa družstev. "Věřím, že naši skončí do třetího místa, obzvlášť, když jedou doma," doufal Erban. Favoritem klání čtyř týmů budou Poláci, kteří mají v týmu juniorského mistra světa Kasprzaka i mistra Evropy této věkové kategorie Zabika. Tradiční předehrou Zlaté přilby bude Zlatá stuha juniorů, jež má před sebou jednatřicátý ročník.

Klíčové boje budou zahájeny v neděli ve 12:40, finále populární akce by mělo být odstartováno v přímém přenosu České televize v 16:30.

Reklama