Hlavní obsah

Zlatou přilbu vyhrál Nicholls, Aleš Dryml byl třetí

PARDUBICE

Scott Nicholls přerušil při 57. ročníku Zlaté přilby šestiletou nadvládu Australanů. Britský jezdec vyhrál tradiční plochodrážní závod v Pardubicích díky skvělé finálové jízdě, v níž útočil z třetího místa po startu. Nejlepší domácí jezdec Aleš Dryml skončil třetí a oproti loňsku si o jednu pozici pohoršil.

Článek

Britský plošinář vyhrál Zlatou přilbu po jedenácti letech a teprve popáté v historii. Ve finále za Nichollsem skončil bývalý mistr světa Nicki Pedersen z Dánska, který ve čtvrtfinále upadl a málem nepostoupil ani do semifinále. Obhájce prvenství a čtyřnásobný vítěz závodu Australan Leigh Adams byl sedmý.

Nichollsovi se přitom na počátku sezóny příliš nedařilo. "Ale pak v druhé polovině roku přestaly technické potíže, přišla forma a výkony šly nahoru. Jsem moc šťastný, protože se mi tady nikdy nedařilo," řekl novinářům vítěz. "A těší mě také to, že jsem vyhrál v zemi, kde se vyrábí moje motorka," prohlásil tovární jezdec Jawy.

Crump prohrál až ve finále

Jako nůž máslem procházel závodem další Australan, vítěz z roku 2002 a dnes pátý Jason Crump. Ve čtvrtfinále první dvě jízdy své skupiny vyhrál, a přestože měl v té chvíli postup do semifinále už jistý, nastoupil i k třetímu startu a zůstal jako jediný neporažen. Skvěle jezdil Lukáš Dryml, který prohrál jen jednou a společně s Crumpem zajel nejrychlejší čas.

Do semifinále postoupil i Drymlův starší bratr Aleš, jenž vyhrál druhou skupinu. Do bojů o finále naopak neprošla největší hvězda Američan Sam Ermolenko ani Marián Jirout a Tomáš Suchánek. Už v sobotních vyřazovacích jízdách vypadli Filip Šitera, Josef Franc a Antonín Šváb.

V bojích o postup mezi nejlepší šestici zářil loni třetí Dán Hans Andersen, nakonec šestý, který stejně jako Pedersen vyhrál dvě jízdy. Velký adept na finálové umístění Lukáš Dryml zaváhal v prvním startu, dojel poslední a šest bodů z následujících jízd mu na finále nestačilo. Zastoupilo ho však stejně jako loni bratr.

Aleš Dryml ve finále potřetí za sebou

"Určitě jsem spokojen, ve finále už mohl vyhrát každý. Ten závod byl dnes těžký, dostat se do finále nebylo snadné," řekl Aleš Dryml, který se mezi šest nejlepších dostal v Pardubicích potřetí za sebou. "Doufám, že se jednoho krásného dne dočkám a přilba bude na mojí hlavě," dodal.

Smekl před Nichollsem, který i díky velmi rychlému stroji předjel ve finále oba medailisty vnějším obloukem. "Scott mě překvapil, klobouk dolů před jeho výkonem. Předvedl velmi dobrou jízdu," pochválil soupeře. Sám měl za cíl dostat se mezi finálovou šestku. "Určitě jsem spokojen už s tím postupem, a když je to na bedně, tak o to lépe," prohlásil.

Zlatá přilba - finálové výsledky:
1. Nicholls (Brit.), 2. N. Pedersen (Dán.), 3. A. Dryml (ČR), 4. Jensen (Dán.), 5. Crump (Austr.), 6. Andersen (Dán.), 7. Adams (Austr.), 8. L. Dryml (ČR), 9. Ferjan, 10. Žagar (oba Slovin.), 11. Pavlič (Chorv.), 12. Risager (Dán.).

Reklama