Hlavní obsah

Tomíčkův memoriál vyhrál Slovinec Žagar

PRAHA

Tomíčkově memoriálu v Praze vládl Matěj Žagar. Slovinský plochodrážní jezdec v 37. ročníku tradičního závodu na Markétě prohrál v šesti jízdách jen jednou a ve finále porazil všechny čtyři soupeře. Zastoupil tak krajana a obhájce vítězství Mateje Ferjana, jenž skončil třetí. Na druhé místo se dostal Antonín Šváb, který jako jediný dokázal Žagara porazit.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Ilustrační foto.

Článek

Vítězný Slovinec měl před finále jako nejlepší jezdec základní části právo výběru dráhy a dlouho váhal. Patou ryl v povrchu tak dlouho, až si vysloužil pískot asi třech tisícovek diváků, kteří si v chladném večeru našli cestu na Markétu. Žagar sáhl nakonec po dráze až u vnitřního oválu a vyplatilo se mu to. Hned do první zatáčky vlétl na prvním místě, které už nepustil.

"Ta trať byla trochu záludná, hned v první zatáčce. Tam se rozhodovalo, jak se budou závody vyvíjet," řekl vítěz na tiskové konferenci po závodu. "A jestli si cením vítězství nad Matejem? Ani ne, vždy chci vyhrát, příště to může být naopak," řekl Žagar.

Naopak až z vnějšího kraje oválu se dostal hned po startu za Žagara český reprezentant Šváb. "Kdybych nebyl ve finále, byl bych zklamaný, naštěstí jsem se tam na poslední chvíli dostal," uvedl Šváb. "Být na stupních vítězů je dobré, mohu být maximálně spokojen, i když jsem měl až vnější dráhu. Ale dal jsem do toho všechno," zhodnotil své vystoupení.

Ferjan skončil na stupních vítězů potřetí za sebou, předloni byl stříbrný a dnes zkompletoval svou medailovou sbírku z pražského závodu. "Jestli jsem zklamaný ze třetího místa? Ne, když jsem na bedně, je to pořád dobré," řekl.

Mezi šestnáctkou startujících bylo ještě další pět českých jezdců, ale nikomu kromě Švába už se potřebných deset bodů, které stačily k postupu do finále, nasbírat nepodařilo.

Tomíčkův memoriál - výsledky:
1.Žagar (Slovin.)
2.Šváb (ČR)
3.Ferjan (Slovin.)
4.Smolinski (Něm.)
5.Ermolenko (USA)

Reklama