Hlavní obsah

Velká cena Brna zřejmě nepřijde o tabákovou reklamu

PRAHA

Čeští fanoušci rychlých motocyků mohou být v klidu. Velká cena Brna, závod zařazený do seriálu mistrovství světa, se totiž minimálně po další tři roky nemusí strachovat o svou budoucnost. Poslanci totiž schválili pro závod výjimku v novele zákona o regulaci tabákové reklamy, která je pro organizátory důležitým zdrojem příjmů. Předlohu ještě posoudí Senát a prezident.

Foto: archiv

Ilustrační foto.

Článek

Tabáková reklama je už nyní v České republice výrazně omezena. Motoristický sport má sice výjimku, ale ta končí a podle některých poslanců by byl motocyklový závod v Brně bez reklamy na tabák ohrožen.

Proti výjimce se dnes postavil lidovec Josef Janeček, který je znám jako odpůrce kouření a tabákové reklamy. Peníze pro motoristické soutěže lze podle něj získat například zvýšením spotřební daně na tabák. "Česká republika je velmi zvláštní zemí, která se vydala v ochraně obyvatelstva před dopady tabákových výrobků zcela opačným směrem než zbytek civilizovaného světa," prohlásil.

Spokojen byl naopak po hlasování ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). "Příští rok, pokud by se dnes neschválila výjimka na reklamu na tabákové výrobky, by byla velká cena v Brně ohrožena," řekl novinářům. Česká republika tak podle něj není v rámci EU "papežštější než papež". "Umožní to tedy, aby tato významná motoristická akce ... pokračovala minimálně další tři roky," dodal.

Parlament již v roce 2003 rozhodl o omezení tabákové reklamy. Tabákové firmy však dostaly možnost ještě několik let sponzorovat motoristické soutěže. Hospodářský výbor sněmovny zapracoval do novely ustanovení, podle nějž mají další tři roky platit již dříve uzavřené reklamní smlouvy.

Reklama

Související témata: