Hlavní obsah

V Praze opět může řádit britský dravec. Rekordy jdou mimo mě, říká. Pošle pozdrav do nebe?

Praha

Žádné povětrnostní drama, jak se snad mohlo zdát v týdnu, z toho nebude, před soumrakem by snad i sluneční paprsky mohly provázet sobotní největší domácí plochodrážní bitvu roku na pražské Markétě. Podevatenácté se tu jede Grand Prix České republiky. Opět se současně naskytne jedinečný výhled na pražská panoramata a na tvrdé bitvy na oválu. A nakonec i na ohňostroj. Kdo před ním zazáří nejvíce?

Foto: Michal Kohout

Napětí před finálovou jízdou plochodrážní Grand Prix na pražské Markétě. Pro vítězství si loni dojel Brit Woffinden (druhý zleva).

Článek
Fotogalerie

Woffinden má příležitost napodobit Australana Jasona Crumpa, kterému se podařilo na oválu nad Břevnovským klášterem zvítězit v letech 2002 až 2004 - čistý hattrick! Třikrát zde uspěl i Nicki Pedersen, po letech 2007 a 2008 si však na třetí prvenství musel počkat do roku 2012. Na startu bude dánský závodník i nyní a v dobré formě, kterou prokázal před týdnem vítězstvím v Tampere. Crump již se závoděním skončil.

GP ČR už podevatenácté v Praze na Markétě
Start: sobota 18:45
V 17.15 proběhne autogramiáda (Nicki Pedersen, Jaroslaw Hampel, Jason Doyle, Václav Milík).
Pořadí seriálu:
1. Woffinden (Brit.) 22
2. Pedersen (Dán.) 19
3. Hampel (Pol.) 18
Česká divoká karta
Václav Milík
Náhradníci
Matěj Kůs
Josef Franc

"Určitě jsem přijel s touhou vyhrát, ale nějaké rekordy jdou mimo mě," říká dále Woffinden, který dorazil do sluncem zalitého areálu připraveného na ostrou řež. Dočká se zase vítězství a bude moci před časem zemřelému otci, kdysi též závodníkovi, poslat další pozdrav do nebe?

„Chci si hlavně připsat co nejvíce bodů," naznačuje Woffinden, že pomýšlí hlavně na úspěch v celkových součtech. „Jsem v pohodě, závodění si užívám. Jsem připravený nejlépe, jak to jde, a věřím, že se mi v Praze bude opět dařit. Když tady vyhraju potřetí za sebou, bude to jen bonus," uvedl čtyřiadvacetiletý plochodrážní dravec.

Pražská Grand Prix je pro jezdce v posledních letech svým způsobem zásadní. Od Crumpova triumfu v roce 2004 se v sedmi případech z 11 stal nejúspěšnější závodník z Markéty následně v sezóně i šampiónem. A v téhle sezóně se jezdci mohou na pražský závod těšit dvojnásob. Varšavská premiéra na nepovedené dráze skončila hrozivou ostudou, v Tampere zase chyběla výraznější kulisa.

Průběžnému pořadí vévodí právě Woffinden. "Je ale příliš brzy a nelze z toho dělat závěry. Ještě je před námi deset závodů," řekl Woffinden, pro něhož se pražská skoro tradice loni nenaplnila. Vyhrál, titul na konci sezóny ale bral Američan Greg Hancock, zanedlouho už pětačtyřicetiletý, ale pro mladší soupeře stále vrcholně nebezpečný rival. Na startu jsou i další esa a také česká divoká karta - Václav Milík, který dnes slaví dvaadvacetiny. Je o rok jezdecky chytřejší. Projeví se to i na dráze?

"Loni jsem chtěl udělat co nejvíce bodů za každou cenu. A to je prostě špatně. Když člověk nedrží tu motorku křečovitě, tak jede líp," uvedl Milík. "Na Grand Prix proto potřebuju jít na start úplně bez stresu. Už to snad umím," pravil. Co mu pomáhá? Sází snad na psychologa? „Kdepak. Srovnám se sám. A když tak poradí táta."

Kdo vyhraje letošní pražský závod?
Tai Woffinden
17,8 %
Greg Hancock
21,2 %
Nicki Pedersen
32,4 %
Matej Žagar
4,8 %
Andreas Jonsson
2,7 %
Krzystof Kasprzak
3,3 %
Václav Milík
12,2 %
někdo jiný
5,6 %
Celkem hlasovalo 518 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články