Hlavní obsah

Woffinden musí Markétu milovat. V Praze vyhrál už potřetí za sebou

Praha

Brit Tai Woffinden dovršil na Markétě vítězný hattrick. Napodobil tím kousek Australana Jasona Crumpa, který kraloval v letech 2002 až 2004, a jako druhý muž v historii dokázal třikrát po sobě vyhrát pražský závod plochodrážního seriálu Grand Prix. Společnost mu na stupních vítězů dělali Poláci Jaroslaw Hampel a Maciej Janowski. Na divokou kartu startující český zástupce Václav Milík do detailu zopakoval loňský výsledek, znovu skončil patnáctý a zase získal pouhé dva body.

Foto: David Taneček, ČTK

Britský plochodrážník Tai Woffinden na pražské Markétě potřetí za sebou dominoval.

Článek

Ve finále 24letý Brit před více než šesti tisíci diváky skvěle odstartoval a nedal třem soupeřům vůbec šanci. „Ani jsem si neuvědomil, že jedu v Praze o hattrick. Šlo mi o to posbírat co nejvíc bodů. Vyšlo mě v závodě všechno důležité, ale přece mě nebudete tleskat, že jsem génius jako Bill Gates. Každý triumf těší a hlavně fanoušci byli rádi, kvůli nim se přece jezdí," vykládal Woffinden, jenž si upevnil i pozici lídra šampionátu. Na Pedersena, který skončil v Praze čtvrtý, má k dobru už šest bodů.

Z polského dua finalistů dokončil jízdu, která určovala pořadí na stupních vítězů, lépe starší Hampel a bral stříbrný věnec. Na Markétě už počtvrté v historii, předtím tady skončil druhý i v letech 2004, 2007 a 2011. „Mám to letos zatím trochu nahoru, dolů, takže nemohu být smutný, že jsem byl zase druhý. I tady v Praze mě chvíli trvalo, než jsem chytil správný rytmus, ale semifinále a finále už bylo hodně dobré," mínil 33letý Hampel.

Třetí místo na pódiu připadlo Janowskému, jenž jel v Praze vůbec poprvé a zářil především v základní části závodu, kde překvapivě při žádném z pěti startů, nenašel přemožitele. „Od tréninku jsem se cítil na oválu dobře. Předchozí dva závody seriálu se mně nepovedly, konečně jsem začal sbírat pořádně body. Na finále asi potřebuji ještě víc zkušeností z Grand Prix," vyprávěl teprve 23letý Janowski.

Milík se cítil hůř než v loňském roce

Kvalifikační část dvaceti jízd se hodně vydařila téměř 45letému Američanu Gregu Hancockovi, jenž nastřádal třináct bodů. V semifinále ale nestačil na Woffindena s Hampelem, takže se účastník všech devatenácti pražských GP v historii musel smířit s konečnou pátou příčku.

Docela smutný byl domácí jezdec Václav Milík, jenž pět startů v základní části proměnil v zisk pouhých dvou bodů. „Je to stejné jako loni, ale pocitově určitě horší. Moc mi to nejelo a to mě děsně štve. Nevím, jestli se na výsledku nějak podepsala psychika, snažil jsem se odpustit si nějaký stres, ale spíš to všechno bylo tím, že nemám takovou motorku jako světová špička a nemohu do toho ani nasypat tolik peněz," říkal zklamaně úřadující český šampión.

Nakonec se svezli i oba čeští náhradníci. Matěj Kůs i Jaroslav Franc nastoupili jednou za Švéda Tomase Jonassona, který po svém třetím vystoupení závod předčasně ukončil kvůli bolavé noze. Na body ale domácí rezervisti nedosáhli.

Grand Prix České republiky na ploché dráze
1. Woffinden (Brit.)
2. Hampel (Pol.)
3. Janowski (Pol.)
4. Pedersen (Dán.)
5. Hancock (USA)
6. Jonsson (Švéd.)
...
15. Milík (ČR)
17. Kůs
17. Franc (oba ČR)
Stav světového šampionátu po 3 z 12 závodů
1. Woffinden (Brit.) 40
2. Pedersen (Dán.) 34
3. Hampel (Pol.) 31
4. Hancock (USA) 27
5. Jonsson (Švéd.)
5. Žagar (Slovin.) oba 24
...
18. Milík (ČR) 2

Reklama