Hlavní obsah

Po těžkém zranění titul v FMX. Pilát ovládl ME, pomohl si supertrikem

Praha

Jezdec FMX Petr Pilát vyhrál letošní evropský šampionát. V sobotním závodě v německém Hamburku skončil český freestyle motokrosař na pátém místě, což mu v celkovém pořadí stačilo na titul. Na druhém místě v sérii Night of the Jumps skončil Němec Luc Ackermann, který měl o sedm bodů méně. Na třetí příčce je Francouz Brice Izzo. Pilátovi k prvnímu místu pomohl i zcela nový trik, který vymyslel a v Hamburku ho převedl poprvé.

Petr Pilát na Night of the Jumps v HamburkuVideo: Night of the Jumps

 
Článek
Fotogalerie

„Je to téměř nepopsatelné, mám obrovskou radost. Ani jsem to nečekal. Jel jsem si to hlavně užít. Jednalo se o první závod po zranění, nevěděl jsem, jak to skončí. Na motorce jsem neseděl dva měsíce," říkal Pilát, který se zranil v polovině března, když při tréninku spadl na řídítka a přivodil si silný otřes mozku a vnitřní krvácení. Nejen díky dietě, při které zhubl dvanáct kilo, se znovu dostal do formy. A v Hamburku ukázal svůj zcela nový trik.

„Rozhodčí ho ocenili, je to prý pecka, ještě ho nikdo neskočil. Název jsem ale zatím nevymyslel," dodává Pilát. A jak jeho nový trik vypadá? „Dám pravou nohu na přední blatník a vyjedu na rampu. Ve vzduchu musím s motorkou hodně škubnout a nohu nechám vpředu i po dopadu."

V Hamburku se konaly dva závody. V pátek Pilát skončil pátý, v sobotu i s novým trikem získal stejnou příčku a z vítězství se radoval Libor Podmol. Česká hymna tak zazněla v Německu dvakrát. Celkově se uskutečnilo sedm závodů mistrovství Evropy. Pilát se v nich pravidelně umisťoval vpředu, jednou vybojoval vítězství a druhé místo. Kvůli zranění chyběl jednou, a to v Mnichově.

Oficiální oslava titulu proběhne při akci Pilníkovo pozdní odpoledne, která se uskuteční 11. července v Čerčanech, kde má Pilát svou tréninkovou základnu.

Pořadí ME (Night of the Jumps)
1. Pilát (ČR)96 bodů
2. Ackermann (Něm.)89
3. Izzo (Fr.)81
4. Bizouard (Fr.)74
5. Melero (Šp.)73
...
11. L. Podmol (ČR)44
12. F. Podmol (ČR)35

Reklama

Související témata: