Hlavní obsah

Rossi nosí brněnský okruh v srdci. Přijel na něj hájit pozici lídra před španělskými vlčáky

Brno

Mladí španělští vlčáci začali cenit zuby, jenže Valentino Rossi dojel všech deset letošních závodů na stupně vítězů. Na Masarykově okruhu, o němž sám říká, že má pevné místo v jeho srdci, je Ital připraven uhájit pozici lídra šampionátu MotoGP.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slavný Ital Valentino Rossi (vlevo) má Masarykuv okruh rád. Vpravo Španěl Marc Márquez.

Článek

O Brnu mluví tak trochu jako o své první lásce. „Miluji tu trať. Už je to opravdu hodně, hodně dávno, když jsem tu v roce 1996 slavil svůj premiérový triumf. Dodnes si ale pamatuji, jak jsem cítil, že dělám první krok do velkého motocyklového světa," prohlásil po svém příjezdu do Brna devítinásobný mistr světa.

Na jubilejní desátý titul Rossi čeká už šestým rokem, letos to ale vypadá hodně nadějně. V čele celkové klasifikace královské třídy má devět bodů náskok na Lorenza a dokonce 56 na obhájce titulu Márqeuze. „To nestačí, abych byl v klidu, ale je povzbuzující, když jste najednou zase úplně nahoře v žebříčku," mínil ve 36 letech nejstarší jezdec mistrovství světa.

Brno letos slaví 50 let výročí od prvního závodu MS. „Jubileum podtrhne báječnou atmosféru," doufal Rossi, jenž na Masarykově okruhu vyhrál sedmkrát. Stejně úspěšní byli v historii jen další dva Italové Agostini a Biaggi.

Strategie Lorenza je jasná

Pokud by se Rossimu podařilo v Brně triumfovat poosmé, osamostatní se tak v čele historického pořadí vítězů zdejších závodů MS. Pořadatelé pro tento případ nachystali speciální trofej v podobě kostky z původního přírodního okruhu, kde se mistrovství světa jelo v Brně poprvé právě v roce 1965.

„V Brně rozhodují vždy dva faktory. Uspěje, kdo je dost rychlý a kdo na profilem náročné trati udělá méně chyb," uvedl Rossi a lišácky kouknul na španělské rivaly. „Má strategie bude jednoduchá. Jet tak, aby se mi všichni dívali na záda," usmál se Jorge Lorenzo.

Poslední dva závody ale vyhrál jeho krajan Marc Márquez. „Musím doufat, že sezóna se překlopila pro mě do výrazně lepší druhé půlky. Loni jsem se ale v Brně nevešel na pódium, takže motivaci mám velikou," říkal teprve 22letý Španěl.

Rossi se těší na vrčení motorů

„Bude to pro všechny obtížné, každý z nás asi ještě cítí aklimatizační příznaky po cestě z Indianapolisu, ale už se těším, až v pátek zase zavrčí motorky a začneme závodit. Nic mě nebaví víc," reagoval Rossi. V Brně se ale daří i dalšímu Španělovi Danimu Pedrosovi, jenž zde vyhrál již čtyřikrát.

Na startu letošní brněnské Velké ceny se objeví i všichni tři čeští účastníci MS: Karel Abraham (MotoGP), Karel Hanika a Jakub Kornfeil (oba Moto3). České předky má ale i držitel divoké karty v nejslabší kubatuře Kevin Hanus, jenž však jezdí s německou licencí.

Program brněnské Velké ceny
Pátek:
9.00 a 13.10 h: trénink Moto3 (Kornfeil, Hanika)
9.55 a 14.05 h: trénink MotoGP (Abraham)
10.55 a 15.05 h: trénink Moto2.
Odpolední tréninky vysílá Nova Sport.
Sobota:
9.00 h: trénink Moto3
9.55 a 13.30 h: trénink MotoGP
10.55 h: trénink Moto2
12.35 h: kvalifikace Moto3 (40 min)
14.10 a 14.35 h: kvalifikace MotoGP (vždy 15 min)
15.05 h: kvalifikace Moto2 (45 min)
16.30 h: závod Red Bull Rookies Cup (14 kol, Gbelec)
Celý den vysílá Nova Sport.
Neděle:
8.40 h: warm-up Moto3
9.10 h: warm-up Moto2
9.40 h: warm-up MotoGP
11.00 h: závod Moto3 (19 kol)
12.20 h: závod Moto2 (20 kol)
14.00 h: závod MotoGP (22 kol)
Kompletní závodní program přenáší televize Fanda a Nova Sport.

Reklama

Související témata: