Hlavní obsah

Čeští jezdci se do elitní desítky při tréninku na GP Brna nedostali

Brno
Aktualizováno

Páteční tréninkové výsledky českých jezdců v Moto3 moc optimismu pro nedělní brněnskou Velkou cenu neslibují. Oba sice dokázali po poledni oproti ránu zrychlit, jenže Karlu Hanikovi to stačilo jen na čtrnáctý čas a Jakub Kornfeil figuruje na 22. příčce.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Karel Hanika při pátečním volném tréninku na brněnskou GP.

Článek

Zatímco ráno se jezdilo ještě za přijatelné teploty vzduchu pětadvacet stupňů, při druhé části tréninku už do jezdců smažilo ostré sluníčko a teploměr šplhal k pětatřicítce.

Nasazení měkké gumy na závěrečné tréninkové minuty sice oběma českým jezdcům vyneslo jejich nejlepší časy dne, přesto se do elitní desátky nedostali. Odstup více než vteřinu na nejlepší není nic, z čeho by Hanika i Kornfešil měli mít nějakou zvláštní radost.

Nakonec nejlepší tréninkový výkon předvedl lídr šampionátu Brit Kent, ale rekord okruhu pro Moto3 v podání Španěla Rinse z roku 2013 je o téměř vteřinu lepší.

O pořadí na startu nedělního závodu bude však rozhodovat až sobotní kvalifikace, v níž se oba Češi chtějí protlačit minimálně do páté řady roštu. Tréninkový výsledek by na to Hanikovi těsně stačil, Kornfeil by jel ale až z osmé a to by bylo tak trochu o ničem.

Hanika měl potíže v zatáčkách

„Měl jsem celý den velké problémy s nastavením motorky, takže jsem rád, že jsem to nějak objel a na konci střihnul alespoň tři konstantně rychlá kola. I když čas určitě není, co bychom chtěli. Ještě mechaniky v sobotu čeká spousta práce, především abych v zatáčce držel správnou stopu," líčil docela smutně Karel Hanika. „Pokud se nám ale povede trefit správné nastavení podvozku, určitě půjdou moje časy dolů," doufal průběžně šestnáctý muž MS.

Jakub Kornfeil za ním v tréninku zaostal o více než půl vteřiny, ale tak zklamaně nevypadal. „Motorka zatím tak nějak funguje, i když v horku vadl motor, ale ten trend zlepšení tam cítím. Na rozdíl od řady soupeřů tady jede tým poprvé, takže teprve sbíráme data. Druhý trénink navíc ukázal, že když má v tom pařáku trať kolem padesáti stupňů, tak rekordy padat rozhodně nebudou. Extrémní teplo žere gumy, které pak vydrží daleko méně než obvykle," připustil Kornfeil.

Královské třídě vládli Španělé

Tréninkům královské třídy MotoGP vládli Španělé. Nejrychlejší čas zajel už dopoledne Lorenzo. V odpolední části byl nejrychlejší obhájce titulu Márquez, ale o čtrnáct tisícin zaostal za výkonem krajana zajetém o čtyři hodiny dřív. Rossi byl až šestý, o půl vteřiny za španělskou dvojici.

Karel Abraham se celý pátek na motorce s bolavou nohou trápil, nedoléčený palec po operaci kloubu ho limitoval především při řazení a zapření se na stupačce v zatáčkách. V obou částech tréninku domácí jezdec obkroužil dvanáct kol, jenže na nejlepší ztrácel téměř pět sekund a skončil až na posledním, 25. místě.

„Počítal jsem s tím, že mě noha bude při jízdě dost limitovat, bohužel bolí asi víc, než bych čekal. Nezbývá, než se zakousnout a snažit se bojovat. Přece to v Brně nezabalím. Neumím říct, jestli mě ty problémy berou dvě, nebo tři sekundy, ale myslel jsem si, že dokážu zajet kolo pod dvě minuty, ale od toho jsem byl bohužel hodně daleko," přiznal Abraham.

Páteční tréninky na brněnskou Grand Prix
Moto3
1. Kent (Velká Británie, Honda) 2:08,483
2. B. Binder (JAR, KTM) +0,167
3. Antonelli (Itálie, Honda) +0,181
4. Vázquez (Španělsko, Honda) +0,217
5. Fenati (Itálie, KTM) +0,369
...
14. Hanika (ČR, KTM) +1,139
22. Kornfeil (ČR, KTM) +1,677
Moto2
1. Rabat (Španělsko, Kalex) 2:02,714
2. Lüthi (Švýcarsko, Kalex) +0,097
3. Corsi (Itálie, Kalex)+0,167
4. Zarco (Francie, Kalex) +0,260
5. Cortese (Něm., Kalex) +0,319
MotoGP
1. Lorenzo (Španělsko, Yamaha) 1:56,499
2. Márquez (Španělsko, Honda) +0,014
3. Pedrosa (Španělsko, Honda) +0,285
4. Dovizioso (Itálie, Ducati) +0,322
5. Iannone (Itálie, Ducati) +0,415
...
25. Abraham (ČR, Honda) +4,762

Reklama

Související témata: