Hlavní obsah

FMX show ve stylu gladiátorských her na dvou kolech

PRAHA

Atmosféra gladiátorských zápasů starého Říma naplní tento víkend pražskou Sazka Arenu. Organizátoři v pořadí již šestého ročníku Freestyle Motocross letos spojí dávnou historii s adrenalinovou show na dvou kolech. Bláznivé kousky jezdců z Česka, Evropy i zámoří budou k vidění jak v sobotu, tak v neděli.

Foto: GSMA

Freestyle motokros se v Praze představí už pošesté.

Článek

Organizátoři akce se po loňském koketování s 'rockovým Vivaldim' nechali inspirovat výpravou filmu Gladiátor. "Jsme jiní než obyvatelé starého Říma a nelákají nás hry?" klade řečnickou otázku jeden z pořadatelů Marek Rejman. Podle něj bude letošní show ve vysočanské hale ojedinělým soubojem Evropanů proti jezdcům ze zámoří.

"Letošní triky budou ještě monstróznější díky vyšším skokům a bezpečnějším širším dopadům a neustále stoupající úrovni freestyle motokrosu. Američan Andy Bell vzkazuje, že letošní ročník bude jednou z nejlepších FMX show v Evropě," tlumočil Rejman zprávu jednoho z předních amerických jezdců. O tom, že FMX postoupilo skutečně vpřed, svědčí i fakt, že salto vzad, tedy tzv. backflip už není výsadou nejlepších, ale patří do běžného arzenálu jezdců.

Pořadatelé si pro letošní rok vymínili udělat maximum pro motocyklisty, a proto již od středy budou v Sazka Areně probíhat úpravy plochy a pátek budou mít jezdci vyhrazený na trénink. "Tentokrát zvolíme klasickou oválnou trať, aby mohl dostat prostor závěrečný jezdecký jam," láká Rejman na atraktivní závěr akce, při němž předvádějí své umění všichni účastníci.

Kdo se představí v Sazka Areně
Nate Adams (USA), Dustin Miller (USA), Jake Windham (USA), Andy Bell (Kan.), Reagan Sieg (Kan.), Morgan Carlson (Nor.), Mike Mason (USA), Jeff Fehr (Kan.), Jimmy Verburgh (Bel.), Petr Kuchař (ČR), Martin Koreň (ČR), Libor Podmol (ČR), Petr Pilát (ČR).

Hlavním lákadlem show bude přítomnost vítěze letošního Red Bull X-fighters a X-games a podle některých nejlepšího jezdce planety Nata Adamse. Mimo něj se představí dalších osm jezdců ze zahraničí a čtyři Češi - Petr Kuchař, Martin Koreň, Libor Podmol a teprve čtrnáctiletý Petr Pilát, který se měl v Praze představit již v loňském roce, ale nedlouho před akcí se vážně zranil. "Je obdivuhodné, jak se dokázal po vážném zranění vrátit na motorku," složil Rejman poklonu české naději.

Nejlepší z našich jezdců FMX, Petr Kuchař si pro pražskou show připravil nový stroj a věří, že se duel se zámořskými jezdci vydaří. "Část roku jsem promarodil s ramenem, takže jsem se musel dostávat zpátky do tréninku. Raději jsem proto moc neriskoval a snažil se o vypilování starých triků. Chci ale určitě předvést atraktivní skoky," plánuje Kuchař, jenž letos na Silvestra oslaví 34. narozeniny.

Pastrana umí dvojité salto

Není to tak dávno, co byl jako jeden z mála schopen skočit již zmiňované salto vzad. Jakým směrem se ubírá současný freestyle motokros. "Mnoho nových triků se neobjevuje, spíš se vymýšlejí různé kombinace a mění se parametry skoků. Takže například backflip se místo na 12 metrů skáče na 22. I když Travis Pastrana už skočil dvojité salto. Jenže on je magor. Tohle nebude umět deset lidí za půl roku," připomněl Kuchař s úsměvem jednu z legend FMX.

Kdo tedy předvede nejlepší trik v Sazka Areně? "Adams umí 'třistašedesátku' s vertikální rotací a doufám, že ji předvede. To je skok, který budí respekt. Pokud se mu podaří, tak to bude maximum, které diváci uvidí. Jinak umí Adams spolu s dalšími třemi jezdci také povedené modifikace backflipu," slibuje Kuchař vynikající podívanou.

Letošní show v Sazka Areně byla díky velkému diváckému zájmu rozšířena na celý víkend. V sobotu se bude konat od 18 hodin, v neděli pak od 15 hodin. Podle pořadatelů bude možné i během víkendu sehnat vstupenky přímo v pokladnách pražské haly. Kvůli bezpečnostním opatřením v Sazka Areně upozorňují organizátoři diváky, aby přišli s dostatečným předstihem, aby se stihli včas dostat na místa.

Slovníček freestyleových triků
Backflipsalto na motorce
Bar Hopprostrčení nohou skrz ruce nad řídítky a návrat nohou zpět na stupačky
Can Canjezdec přehodí nohu přes nádrž ke druhé, má tedy obě na jedné straně
Canadian Saran Wrapobrácený Saran Wrap. Jezdec nadzvedne ruku a nohu dá zvenku nad řídítka, pak jí vrátí stejným způsobem na stupačku.
Candy Barjedna noha je přehozena přes řídítka a zůstává na předním blatníku. Většinou se přistává s nohou na blatníku.
Cat WalkNo footed can can s nůžkovým střihem nohou. Pojmenováno Tommy "Tomcat" Clowersem.
Coffinleh na motocyklu s rukama na řídítky.
Coronairjezdec dá nohy na stranu motocyklu jako při can canu a rukama pustí řídítka, takže se nedrží.
Cliffhangerjezdec se zachytí nohama pod řídítky a zvedne ruce nad hlavu.
Cordovajezdec se zachytí nohama pod řídítky a prohne své tělo, aby viděl dozadu.
Double Can Canjezdec přehodí jednu nohu přes nádrž k druhé a pak přehodí obě ještě na druhou stranu
Hart AttackSuperman Seat Grab s nohama nataženýma přímo vzhůru do svíčky. Pojmenované po Carey Hartovi.
Heel Clickerjezdec se na motocyklu nadzvedne a za držení řídítek přehodí kolem rukou nohy a klepne jimi před sebou o sebe.
Indian AirSuperman Seat Grab se skřížením nohou.
Lazy BoyJezdec zahákne své nohy pod řídítky a lehne si na sedadlo.
No Footed Can-Canjezdec přehodí nohu na druhou stranu motocyklu k druhé, přičemž nadzvedne zadek a obě nohy dá k sobě.
Nothingjezdec pustí motocykl rukama a nohama a letí vzduchem úplně mimo něj.
One-handed SupermanSuperman s jednou rukou na řídítkách a druhou na sedle.
PendulumDouble No-Footed Can-Can na obě strany motocyklu.
Rocket Airnohy jsou nadzvednuty a směřovány stejně jako při Supermanovi, ale jezdec drží řídítka oběma rukama.
Rodeo AirHeel Clicker s jednou rukou na prostředku řídítek a druhou má nad hlavou jako jezdec rodea.
Saran Wrapjezdec prostrčí nohu mezi rukama a vrací jí zpátky na pedál, když jednou rukou pustí řídítka.
Suicide No-HanderNo-Hander Lander s rukama za zády.
Super CanNo Footed Can Can se seat grabem.
SterilizerBar Hop s přistáním s nohama přes rídítka.
SupermanJezdec nadskočí nad motocykl a letí nad ním v horizontální poloze, drží se rukama řídítek.
Superman Seat GrabSuperman, kde jedna ruka zůstává na řídítkách a druhá se drží sedla nebo zadního blatníku.
Whipklasický trik v motokrosu, kde jezdec v letu položí svůj motocykl na plocho

Reklama