Hlavní obsah

Brněnská Velká cena zlomila návštěvnický rekord

Brno
Aktualizováno

Letošní brněnská Velká cena motocyklů lámala vedle rychlostních rekordů i ty divácké. V průběhu tří dnů dorazilo 248 434 diváků, což je nejvíce v historii. Dosavadním rekordem byl počet 245 039 lidí, kteří zavítali na Masarykův okruh v roce 2007.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Diváci už několik hodin před zahájením závodu zaplnili většinu přírodních tribun na brněnském okruhu.

Článek

Španěl Lorenzo jako první motocyklista v historii při sobotní kvalifikaci objel Masarykův okruh pod 1:55 min a nakonec po osmi letech padlo i návštěvnické maximum. Podle informací pořadatelů a promotéra světového šampionátu, společnosti Dorna, dorazilo v neděli na okruh 138 752 diváků, v sobotu jich bylo 78 544 a na páteční tréninky 31 138 diváků.

K rekordu brněnským pořadatelům tak pomohl zájem o první dva dny, před dvěma lety totiž například na hlavní nedělní závody přišlo zhruba o tři tisíce fanoušků víc.

„Už předprodej naznačoval, že letos může být opravdu vysoká návštěvnost. Určitou roli asi sehrálo jubileum 50 let i fakt, že vydrželo dobré počasí, tak se nakonec zrodil divácký rekord," uvedl mluvčí okruhu Jiří Smetana, podle nějž se v zájmu lidí mohla odrazit souvislost s hrozbou, že se motocyklová Velká cena jede letos v Brně možná naposledy. Nakonec tomu tak nebylo, i tohle ale určitě do mozaiky vysoké návštěvnosti přispělo.

„Z mého pohledu to byl skutečně výjimečný závodní víkend, ať už návštěvností nebo organizačně. Laťka je nastavená hodně vysoko, ale troufnu si říci, že jsme ji letos opět posunuli," pochvalovala si ředitelka brněnského Automotodromu Ivana Ulmanová.

Rekordní návštěvnost se projevila i na počtu zaparkovaných vozidel a na intenzitě dopravy. Během víkendu v okolí Masarykova okruhu zaparkovalo podle odhadu Policie ČR přes dvacet pět tisíc osobních automobilů a téměř deset tisíc motocyklů.

Reklama

Související témata: