Hlavní obsah

Hrůzný pád. Z Pardubic dobře známý Australan letěl po hlavě do mantinelu

Zielona Gora

Zatrnulo všem přítomným. Hrozivý pád poznamenal závěr závodu plochodrážní extraligy v Polsku. Zielona Gora směřovala na vlastním oválu k vítězství, Grudziadz ztrácel. Vše bylo jasné, nicméně - jak je zvykem v prestižní soutěži u našich sousedů - až do posledního kola se ostře bojovalo o každý bod. Australan Darcy Ward v barvách domácích za to zaplatil těžkým zraněním.

Wardův hrůzný pád.

 
Článek

Třiadvacetiletý jezdec, jehož kariéru dosud rámovaly rošťárny a prohřešky, za které nezřídka platil, po karambolu neprodleně putoval do nemocnice. Zprvu nadějné zprávy, že je při vědomí a že má cit v nohou, vystřídaly horší zvěsti. Jezdec nadále sice byl schopen komunikace, podle lékařských zpráv to ovšem s hybností dolních končetin není tak dobré. Je zle. Potvrdilo se, že došlo k vážnému poškození páteře.

Polštář chyběl

„Po dvouapůlhodinové operaci je ale jeho stav stabilní. Dýchá samostatně, je při vědomí a odpovídá na jednoduché otázky. Lidi okolo poznává," oznámil klubový lékař Robert Zapotoczny po zákroku.

Australan nezvládl motocykl ve výjezdu ze zatáčky, dostal se do kontaktu se zadním kolem vedoucího Rusa Artjoma Laguty a na průšvih bylo zaděláno. Vše končilo zcela nekontrolovaným pádem. Nejprve letěl po hlavě na dráhu a pak do mantinelu naneštěstí v místech, kde už nebyly dnes již skoro v celém plochodrážním světě používané nafukovací vaky.

V minulosti se instalovaly i na rovinkách, ale později se od toho upustilo, aby nezmenšovaly prostor pro souboje a jezdcům nepřekážely. Špatně upevněný mantinel v rovince kdysi způsobil hrozivý pád a těžké zranění Lukáše Drymla v Grand Prix. Teď vzduchový polštář chyběl...

Utrpěl i další šrámy

Další informace o Wardově zdravotním stavu hovoří o zlomeném zápěstí a zraněném kolenu. Ne dříve než ve středu nemocnice poskytne další zprávy. „Dva dny by měly napovědět více o jeho stavu," dodal lékař.

Ward je považován za mimořádný talent, měl zaděláno na velké úspěchy v Grand Prix, ze seriálu ovšem vypadl v roce 2014 poté, co při závodě v Lotyšsku neprošel testem na alkohol.

Rok před tím jezdec s bujarou povahou vyhrál Zlatou přilbu a přidal se tak ke krajanům Leighu Adamsovi, Ryanu Sullivanovi a Jasonu Crumpovi, kteří pardubickou trofej v minulosti také získali.

Pro letošek Warda pardubičtí pořadatelé chtěli též přilákat na start svého závodu, který v neděli 20. září ozdobí druhou polovinu domácí sezóny a na který letos už zase tradičně o den později naváže Tomíčkův memoriál v Praze.

Nejen tyhle podniky se obejdou bez Warda, po kterém loni na východě Čech triumfoval další australský plošinář Chris Holder. Ten teď za zraněným kolegou neprodleně dorazil do nemocnice stejně jako Neil Middleditch, manažer Poolu, za který Ward až do loňska jezdil v Británii, než přestoupil do Swindonu. „Pořád ho beru skoro jako syna," říkal v minulosti Middleditch. Teď nejen on trne, jestli talent ještě někdy usedne na motorku. Jestli ještě bude chodit.

V závodě polské soutěže Zielona Gora vyhrála nad Grudziadzem 57:33.

Reklama

Související témata: