Hlavní obsah

Freestyloví šílenci si opět podmanili Prahu

Cirkus okřídlených motorek si po roce opět podmanil Prahu. Dvakrát po sobě téměř vyprodaná Sazka Arena byla o víkendu již podruhé svědkem neuvěřitelných vylomenin a kousků v podání předních světových freestylových šílenců. Salta a další složité a řadě běžných motocyklistů nepochopitelné triky předvádělo patnáct jezdců bez pudu sebezáchovy.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Backflip v podání Petra Kuchaře

Článek

V Praze nechyběl jeden z nejlepších světových představitelů tohoto adrenalinového sportu Američan Nate Adams.

Stejně jako před rokem, kdy si libeňskou arénu podmanil Petr Kuchař, se o víkendu možná největších ovací dostalo českému jezdci. Tentokrát směřovaly k teprve čtrnáctiletému Petru Pilátovi, který jako pravděpodobně nejmladší freestylista na světě předvedl backflip neboli salto vzad. Před rokem přitom Pilát ležel na jednotce intenzivní péče s řadou vážných zranění po těžkém pádu při exhibici.

Po patnácti měsících byl ale žák základní školy zpět za řidítky motorky, navíc silnější a pod dohledem svého otce a trenéra Kuchaře zvládl hlavně psychicky náročný skok. "Bylo to ale fakt hustý," oddechl si Pilát poté, co na čtvrtý pokus salto předvedl. Jeho kouč ale nepochyboval o tom, že to zvládne. "Už odmala skáče hodně daleko," smál se Kuchař, který stejně jako před rokem také přidal řadu salt.

Koreň nedobrzdil

Hlavní a nejdražší hvězdou programu byl Adams, vítěz prestižních X-Games, X-Fighters a Gravity Games. Sice nepředvedl svůj proslavený trik nazvaný 360, při kterém točí salto i kolem své osy a vypadá to, že skok musí skončit hrůzostrašným pádem, i tak ale sklidil velké ovace. Adams zařadil alespoň salto vzad bez držení řidítek. "On je prostě nejlepší. Zkoušel jsem to taky, ale natloukl jsem si při tom," kroutil hlavou Kuchař.

Stejně jako v loňském roce se show neobešla bez pádu. Martin Koreň nedobrzdil dopad po tsunami, stojce na řidítkách, a narazil do ochranné bariéry. Po chvilce se sice postavil na vlastní nohy, ale pak ulehl otřesený na nosítka a putoval do nemocnice.

Zatímco před rokem koncipovali pořadatelé z agentury GSMA celý program jako propojení tohoto bláznivého motocyklového představení s vážnou hudbou, tentokrát se jednalo o setkání historie se současností. Freestylisté tak předváděli své kousky jako gladiátoři v koloseu, kde se utkaly družiny Severní Ameriky a Evropy. Po tříkolové bitvě se radovali zástupci starého kontinentu, o výsledek však nešlo. Pro všechny aktéry byl hlavní odměnou hromový aplaus diváků.

Reklama