Hlavní obsah

Kornfeil si užil premiérovou bednu. Na vodě si věřil, ale taky dával majzla

Šest let účinkuje Jakub Kornfeil v seriálu mistrovství světa silničních motocyklů, ale stupňů vítězů se dočkal teprve při 103. startu. Při deštivém závodě Moto3 na britském okruhu Silverstone dojel druhý za domácím Kentem a Česko tak mělo po pěti letech zase zástupce na pódiu.

Foto: Team Racing SIC M7 Drive, ČTK

Český závodník Jakub Kornfeil obsadil v Grand Prix Velké Británie druhou příčku v kategorii Moto3.

Článek

„Byl to báječný, slovy nepopsatelný pocit. Snažil jsem si užít každou chvilku. Moje první pódium v seriálu, pořád mě to zní úžasně," vykládal nadšeně a mluvil o splněném snu. „Jak byla na dráze voda, věřil jsem si hned trochu víc. I když to pak bylo sedmnáct kol v nesmírně složitých a obtížných podmínkách," připustil 22letý Kornfeil.

„Klouzalo to hodně, zvláště v té třetí zatáčce, kde vysedla spousta jezdců, ať už to byl brzy po startu Kája Hanika, nebo pak Viňales. Dával jsem si velkého majzla a říkal si celou dobu, musíš to objet chytře a prodat svoje zkušeností," říkal osmý český jezdec, který stál v šampionátu na stupních vítězů. „Překvapilo mě, že jsme šampaňské dostali už otevřené, ale stříkalo se s ním skvěle," vykládal nadšeně Kornfeil.

Na mokru to byla pro všechny docela loterie. Kornfeil, jehož dosavadním maximem v závodě MS bylo zatím páté místo, však ukazoval, že právě za takových podmínek jezdí parádně. „Nebylo to ale jen tím deštěm, že jsem byl tak vysoko. Citíl jsem, že jsme trefili nastavení a věděl jsem, že nemohu jet přehnaně opatrné. Na rozdíl od řady závodníků se já mokra nebojím," vykládal.

Padajícímu Martinovi se vyhnul o fous

Z třináctého místa na startovním roštu se dral bleskově dopředu. „Od začátku kolem mě padali soupeři, tak jsem se snažil dostat co nejrychleji dopředu, aby mě nikdo neohrožoval. Snažil jsem se mít tu trať i co nejlépe načtenou a předvídat," tvrdil český jezdec, jenž měl i štěstí, že se únikem přes trávu vyhnul na zem letícímu Martinovi ze Španělska. „Tam to bylo o fous, málem mě taky vysadil. Sebemenší chybička mohla znamenat konec," líčil Kornfeil.

Držel s přehledem druhé místo. „Měl jsem skvělé signály z boxů a věděl jsem, jaké musím držet tempo," liboval si. Přesto ho v závěru začalo ohrožovat italské duo. Dvě kola před koncem se Kornfeilovi už přiblížilo na dohled, ale pak bláznivě jedoucí Bagnaia upadl a český motocyklista chytrou taktikou udržel jeho krajana Antonelliho za sebou. „Bylo to hodně o tom najít hranici únosného rizika, nepřepísknout to a přitom být stále dost rychlý," říkal.

„Moc děkuju všem v týmu, sponzorům, rodině, fanouškům, prostě všem, kdo měli tu trpělivost v čekání na první bednu," prohlásil Kornfeil a jen maličko litoval, že otec, kterýho k závodění na motorkách přivedl, byl o víkendu v Chorvatsku a nemohl u toho životního úspěchu být přítomen osobně.

Reklama

Související témata: