Hlavní obsah

Gottvald musel pro Šestidenní najít slovenský azyl

Praha

Příští týden se už poosmnácté Zdeněk Gottvald postaví na start motocyklové Šestidenní, jeho mladšího bratra Martina čeká v Košicích dokonce jubilejní dvacátá soutěž. Z aktivních českých jezdců endura nemá nikdo bohatší zkušenosti, přesto sourozenci po administrativním zásahu musí startovat v klubové soutěži se slovenskou licencí.

Foto: archiv Zdeňka Gottvalda

Zdeněk Gottvald pojede Šestidenní se slovenskou licencí.

Článek
Fotogalerie

„Nahlásili jsme dva týmy GottBros do klubové soutěže, zaplatili i zálohy na startovné, ale pak z Autoklubu jako národní autority zaznělo, ať jsme rádi za jedno místo a že už máme dát prostor mladším," kroutí hlavou 45letý Zdeněk Gottvald. Na soutěžích přitom bratři většinu jezdců, kteří se v klubové soutěži objeví s českou vlajkou, poráží. „Je mi líto, že se nás snaží administrativně odstrčit," líčí Zdeněk, jemuž nezbylo než vyjednávat se Slováky. „Tam jsme poznali úplně jiný přístup. Měli Tomáše Hostinského, který se těsně nevešel do trophy-teamu, a k němu si do klubáku vybrali mě s bráchou."

Účastník letošního Dakaru už má potvrzen start na jihoamerickém maratónu i v roce 2016, ale k Šestidenní se vrací po třech letech. „Tím že Martin jezdí fakt pravidelně, předběhl mě v účastech. Rivalita mezi námi je pořád, ale teď máme společný zájem," vykládá Zdeněk Gottvald, který před 21 lety bral bronz ve Světové trofeji na soutěži v USA „Rád bych se mýlil, ale bojím se, že je to na věky poslední medaile českého trophy-teamu," naznačuje.

S reprezentací dojel i druhý v juniorské Stříbrné váze, v letech 2005 a 2006 bral medaile z klubové soutěže, a tak ho mrzí, že letos nemůže jet s českou vlajkou. „Tým má české zázemí, jenže každá země má vyhrazené stání v paddocku, takže my zůstaneme trochu stranou."

Premiérově s motorkou značky Sherco

Na co si GottBros I letos mezi kluby troufne, ukáží až první dva dny. „Pojedou se hodně lesní terény. Čekal bych spíš klasické enduro, o výdrži a zvládnutí motorky v terénu. Až na místě uvidíme, kudy přesně namotají trasu, protože rozhodovat může i rychlost na jednotlivých testech," uvažuje Zdeněk Gottvald, jehož čeká ostrá premiéra s motorkou značky Sherco.

„Ostatní z našich dvou klubáků jedou husqvarnu, já ale zkusím třístovku dvoutakt francouzského výrobce, který uspěl v trialu a z toho vychází konstrukce motoru i rámu endurového speciálu," líčí a oceňuje lehčí motorku, která se zdá i snadněji ovladatelná. „Za dva měsíce mi padla dobře do ruky. Sherco vletělo do endura ve velkém stylu, má mít na košické Šestidenní i svůj servisní kamión a já bych s tím strojem rád prodal, co ve mně je."

Konkrétní cíl si nedává. „ Chci být vidět vpředu a co nejvíc přispět k úspěchu týmu v klubové soutěži," říká Zdeněk Gottvald, jenž bude patřit na letošní Šestidenní mezi nejstarší účastníky. „Věřím, že se dá jezdit dlouho a záleží, jak člověk trpí a jak dokáže regenerovat. Zatím se na to kondičně cítím," říká otec v říjnu teprve dvouleté dcery Báry.

Reklama