Hlavní obsah

Na Zlatou přilbu se letos vrátí pět vítězů. Na triumf českého plošináře se čeká devatenáct let

Pardubice

O Zlatou přilbou mají letos bojovat čtyři stálí účastníci seriálu Grand Prix a celkem pět držitelů cenné trofeje z minulosti. Závod, který má termín 20. září, se na svítkovském oválu pojede už popadesáté a celkově jde o 67. ročník nejstaršího klání na ploché dráze na celém světě.

Foto: Petr Makušev

Zlatá přilba se v Pardubicích pojede už po sedmašedesáté.

Článek

Organizátoři řeší termínovou kolizi s play off polské ligy, takže nemůže přijet obhajovat loňské prvenství Australan Holder startující tam za Toruň. Navíc se proti Zlaté přilbě jede i benefiční závod na podporu nedávno těžce zraněného dalšího Australana Warda, mj. vítěze předloňské Zlaté přilby. „Přitom jsme právě s ním byli takřka napevno domluveni, že letos přijede do Pardubic, jenže pak se mu stala nehoda, po které může na plochou dráhu zapomenout," říká manažer závod Evžen Erban.

V předběžné startovní listině figruje 36 jezdců z patnácti zemí a mezi nimi je i kvintet, který už měl tu čest mít vzácnou trofej z pardubického klenotnictví někdy na hlavě: Brit Nicholls (2005), Švéd Jonsson (2007), Dán Andersen (2008), Polák Walasek (2012) a s polskou licencí jezdící norský rodák Holta (2009 a 2011).

Zkušenost vítězů je určitě řadí mezi letošní favority, podobně jako jezdce letos bojující o světový titul. Vedle Jonssona jsou to Iversen, Brit Harris a Slovinec Žagar, který je z nich v průběžném hodnocení GP nejvýše, a to na čtvrtém místě. „Já bych do výčtu adeptů prvenství přidal ještě jméno Polaka Zmarzlika a Dána Kildemanda," připomíná Erban jezdce, kteří už také posbírali úspěchy v Grand Prix při startech na divokou kartu.

Pro české reprezentanty je vyhrazeno sedm míst

Zmarzllik navíc v sobotu 19. 9. pojede v Pardubicích i finále MS do 21 let a může tak získat na svítkovském oválu unikátní double. „Kdyby dosáhl Zlatou přiblu, byl by ve svých dvaceti letech jejím vůbec nejmladším držitelem v celé historii," piřpomíná Erban.

Pro české závodníky je vyhrazeno celkem sedm míst, ale problém řeší aktuálně nejlepší z nich Václav Milík, který má rovněž povinnosti v polské lize v barvách Vratislavi. „V tuhle chvíli je to s ním padesát na padesát. Pokud tam postoupí do finále, bylo by to pro něj sportovně i ekonomicky tak zajímavé, že bychom ho rozhodně nenutili jet v Pardubicích. Mrzí mě to, ale takový už je současný svět ploché dráhy," připouští Erban

Musel oželet i dalšího českého reprezentanta ve startovní listině Josefa France. „Jede v sobotu večer ve Francii finále MS na dlouhé ploché dráze a nestihne se včas dostat do Pardubic," vysvětluje Erban. Čekání na domácího vítěze Zlaté přilby trvá od roku 1996, kdy vyhrál Topinka.

Nepojede ani Krčmář

Letos mají být českými trumfy především Aleš Dryml, Matěj Kůs a Zdeněk Holub. „Rád bych viděl někoho z nich ve finále. Talentovaný Krčmář, který u nás pojede sobotní finále mistrovství jednadvacítek, musí taky o den později spěchat na ligu do Polska," říká Erban.

Součástí pardubického plochodrážního programu je navíc i páteční večerní Zlatá stuha juniorů. Sobotní MS jezdců do 21 let začíná ve 14 hodin a nedělní Zlatá přilba startuje v pravé poledne, finále by se pak mělo jet ve 16.40 hodin.

Po osmi letech se vrací tradice, že hned další den po Zlaté přilbě se jede na pražské Markétě Tomíčkův memoriál, kam by pořadatelé rádi dostali zhruba devět jezdců z Pardubic, mezi nimi určitě i vítěze. Navíc vyjednávají o účasti v Praze i s Dánem Pedersenem, Polákem Pawlickým a Slovákem Vaculíkem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články