Hlavní obsah

České enduro slaví medaili, KBS Unhošť vybojoval bronz

Košice/Praha

České enduro má medaili z 90. motocyklové Šestidenní zásluhou bronzu, který v klubové soutěži získal KBS ÚAMK Unhošť ve složení Jan Balaš, Jakub Horák a Vít Kuklík. „Po letech 2002 a 2003, kdy unhošťský celek zvítězil, nás těší zase medailové umístění. Bylo tvrdě vydřené přes všechny zdravotní obtíže, kterým kluci v závěru čelili. Musím ale ocenit, jak celých šest dnů bojovali s často dost rozbitou tratí a byli i pečliví na údržbu,“ těšilo manažera Ladislava Krupičku.

Foto: Petr Horník, Právo

Jezdec endura Vít Kuklík

Článek

Jan Balaš navíc skončil druhý ve třídě E3, ač s naraženým levým zápěstím z pádu v 5. etapě, dost trpěl při závěrečném motokrosu, který se jel v Kechneci 25 km jižně od Košic. „Před startem ruka fakt hodně bolela, ale adrenalin bolest trochu smazal," líčil. Vít Kuklík měl poslední tři dny také velký problém s rukou. „Řídil jsem nohama," žertoval. „Motokros jsem raději už jel tak, abych si to nezhoršil," dodal vážněji. „Rozhodující roli sehrál náš přístup k motorkám i to, že jsme dávali bacha na všechny detaily," doplnil Jan Horák.

Masakr v lese

„Jak jsme během těch šesti dnů několikrát zmokli, tak trať opravdu dost klouzala, ať už to šlo o kameny při jílovitém podkladě, nebo kořeny stromů v lesních úsecích. Kluci ale jeli odvážně," líčil Krupička. Doslova v masakr se během třetí a čtvrté etapy proměnil opakovaně zařazený nejdelší enduro test Jahodná v lese na úzké trati mezi stromy, kde na rozbitých a místy obtížně sjízdných úsecích končila řada motocyklistů.

„Na tom kritickém místě letěl záchranářský vrtulník pro zraněné Portugalce i Slováka. Za deště kluky potrápil i krosový test v Gelnici v okolí sjezdovky, pasáže na louce střídaly lesní kaňonky a šotolinové úseky nahoru, dolů," líčil další úskalí zrádných slovenských terénů Krupička.

Český trophy-team nakonec dokončil i bez Michala Kadlečka, který má z pádu v páté etapě zlomené žebro, na 8. místě, což je pro něj jeden z nejlepších výsledků za posledních dvacet let.

Australané bojkotovali ceremoniál

Světová trofej má ale i svou aféru. Způsobilo ji uznání společného protestu výprav Francie, Španělska a Británie, jejichž členové trophy-teamů byli původně vyloučeni. „Všichni na to koukali jako zjara. Není šťastné, když do výsledků promlouvá jury, ale řeší se tím nějaký problém se špatným značením tratě a chybným odbočením a dojezdem do časové kontroly," vysvětloval Krupička.

Do hry zpět vrácení obhájci prvenství Francouzi nakonec vyhráli s převahou minuty před Australany. Ti ale nesouhlasili s omilostněním Francie, která tak obhájila prvenství, a při vyhlášení vítězů odešli ze stupňů  a na slavnostní banket po skončení celé Šestidenní vůbec nedorazili.

Reklama

Související témata:
Unhošť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články