Hlavní obsah

Pořadatelé se trumfují! Bitva, oslava a hned je tu další řež s dánským dravcem a českým esem

Je tu návrat k tradici. Ke spojení toho, co léta neodmyslitelně patřilo k sobě. Plochodrážní Tomíčkův memoriál v Praze se pro letošek jede v pondělí (21. 9.) po nedělní pardubické Zlaté přilbě. Tak tomu bylo dlouhá desetiletí. Tyhle podniky léta patřily k sobě. Už proto, že Tomíčkův memoriál se jezdí na památku jezdce, který v roce 1968 zahynul při Zlaté přilbě. Memoriál byl vždy odvetou, při níž zpravidla zářili ti, kteří v Pardubicích neuspěli a neměli tolik důvodů k oslavám...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicki Pedersen na archivním snímku

Článek

Od roku 2009 ale bylo vše jinak, Praha se oddělila. „Závod dorostl a může existovat sám o sobě," znělo tehdy od pořadatelů z Markéty a podnik byl přiřazen do slavností městské části do dřívějšího a příhodnějšího zářijového termínu. Říjnový večer už nebývá optimálním termínem pro závody a větší diváckou kulisu... Letošní pardubický posun do hloubi září napomohl k opětovnému spojení.

„Pro příště se ale zase uvidí," nechává termínovou záležitost do dalších let otevřenou šéf pražského klubu Petr Ondrašík. I přesto, že se závody jedou těsně po sobě, nenajdete v nich identická jména, jako tomu bývalo před lety.

Koho fanoušci ploché dráhy mohou vidět:
Jedou jen v Pardubicích
Mj. Dánové Iversen, Kildemand, Slovinec Žagar, Polák Kasprzak, Australan Batchelor, Švéd Jonsson
Nastoupí pouze v Praze
Mj. Dán Pedersen, Čech Milík, Polák Pawlicki
Ukážou se v Pardubicích i v Praze
Mj. Němec Smolinski, Brit Barker, Australan Tungate, Chorvat Pavlič
V Pardubicích se kromě Zlaté přilby (neděle 12.00, závěr vysílá ČT Sport) jede i MS juniorů (sobota 14.00) a mládežnická Zlatá stuha (v pátek 17.00). V Praze na Markétě je start v pondělí v 19 h.

Ligové soutěže táhnou jezdce do jiných končin. Přijíždějí třeba jen na jeden podnik. Pořadatelé z obou rivalských klubů  se mohou trumfovat. Pardubice, které uvítají i dnešní mládežnickou Zlatou stuhu a sobotní MS juniorů, mají dánská esa z GP Nielse Kristiana Iversena a Petera Kildemanda, Pražané zase třeba jejich slavného krajana a kontroverzního plochodrážního dravce Nickiho Pedersena.

Plán porovnat v metropoli přímo na dráze esa ze seriálu Grand Prix a mistrovství Evropy nevyšel. Brit Tai Woffinden a Rus Emil Sajdfutdinov jedou jinde. Zato pardubický Václav Milík, nejlepší domácí jezdec, jemuž před pár dny jen těsně unikl postup do Grand Prix, pojede kvůli víkendovému startu v polské lize pouze v Praze.

„Hvězdy budou v Česku aspoň víckrát," nebránil se kdysi termínovému oddělení obou tradičních závodů šéf domácí ploché dráhy Petr Moravec. Dva zcela rozdílné podniky s různými esy ale budou k vidění i tentokrát po opětovném spojení.

Reklama

Související témata: