Hlavní obsah

Dudkovi vzal Zlatou přilbu přetržený řetěz, prvenství spadlo do klína Pavlicovi

Martin KézrSport.czPrávo

Senzačním vítězem Zlaté přilby v Pardubicích se stal Chorvat Jurica Pavlic, když celé finále vedoucí Polák Patryk Dudek musel v posledním kole odstoupit pro technickou poruchu motocyklu. Druhé místo v 67. ročníku slavného plochodrážního závodu obsadil Australan Troy Batchelor, třetí skončil Němec Martin Smolinski. Nejlepším z českých reprezentantů byl až na 11. místě Zdeněk Holub.

Foto: David Taneček, ČTK

Chorvatský jezdec Jurica Pavlic po triumfu na Zlaté přilbě.

Článek
Fotogalerie

Dudek, který celý závod nenašel přemožitele a suverénně ovládl i semifinálové jízdy, vyrazil do finále jako vítr a všech pět soupeřů se mu dívalo na záda. Jenže Polák doplatil na selhání techniky. „Přetrhl se mi řetěz. Taková už je někdy plochá dráha, budu muset pro přilbu přijet příští rok," tvrdil smolař.

Prvenství tak trochu spadlo do klína Pavlicovi. „Byl jsem už smířen s tím, že ve finále dojedu druhý, i to by pro mě byl posun po loňském bronzu. Najednou ale přišel defekt vedoucího jezdce a já doteď nemohu uvěřit tomu, co se děje," líčil 26letý Pavlic, když si v náručí se svými dětmi kráčel pro cennou trofej.

Zklamaní Dánové

Zklamaní byli v Pardubicích Dánové, kteří měli ve startovní listině tři špičkové jezdce, jenže žádný nedosáhl na rozhodující jízdu o trofej. Vítězství Nielse Kristiana Iversena v malém finále bylo pro největší dánský trumf slabou útěchou. „Chtěl jsem tady vyhrát jiné finále. Udělal jsem ale v semifinále hloupost v podobě najetí do pásky, pak mně ty body citelně chyběly," říkal Iversen

Ze sedmi českých plošinářů se do semifinále dostal pouze jeden. „Splnil jsem si tím postupem svůj malý cíl. Možná se pozitivně promítlo, že jsem si dráhu osahal při sobotním finále juniorského mistrovství světa," tvrdil český mladík Zdeněk Holub, jenž ale v malém finále neskončil poslední jen díky odstoupení Poláka Kasprzaka.

Čekání na domácího vítěze trvající od Topinkova triumfu v roce 1996 se zase protáhne. Hodně zklamaný byl z předčasného vyřazení Aleš Dryml. „Trochu jsem doplatil na ošidnost bojů ve skupinách, chyběl mi bodík k postupu. Zkoušel jsem střídat obě motorky, ale nepovedla se mi ani jedna správně naladit," říkal Dryml.

Wallnera odvážela sanitka

Stejně dopadl do čtvrtfinále nasazený Tomáš Suchánek a brzy se loučil i druhý český účastník pardubického sobotního finále MS do 21 let Eduard Krčmář, jenž sice při Zlaté přilbě vyhrál obě své kvalifikační jízdy, ale v další části už vůbec nedosáhl na body. „Jak jsem tady neměl na juniorský šampionát správně naladěno, tak jsem si půjčil jiný motor a najednou mně to jelo krásně. Jenže vydrželo to jen chvíli, v důležitých okamžicích jsem úplně pokazil starty," krčil smutně rameny Krčmář.

Vedle Dudka byl další smolařem Rakušan Fritz Wallner, který sice skvěle zvládl kvalifikační jízdy, ale po těžkém pádu ve čtvrtfinálové skupině ho odvážela ze svítkovského oválu sanitka s poraněným pravým ramenem. „Byla to hrozná smůla, zvedla se mi motorka a trefil jsem soupeře před sebou. Je mi to moc líto, snad se Fritz brzy uzdraví," mínil domácí jezdec Hynek Štichuer, jenž byl za zavinění kolize z jízdy vyloučen, a tím také zhasly jeho postupové plány.

Zbývající dva čeští jezdci, Martin Málek a Matěj Kůs nepostoupili ani z kvalifikační části. Na druhém jmenovaném se přece jen projevilo, že před pouhými dvěma týdny při pádu v Anglii utrpěl otřes mozku a povolení závodit dostal od lékaře teprve v pátek. „Dvě jízdy jsem byl úplně zatuhlý, jak jsem na motorce dlouho neseděl. Nakonec jsem se alespoň loučil vítězně, i když předčasně. Necítím se ale vůbec dobře, takže musím zvážit, jestli vůbec jet na Markétě v pondělí Tomíčkův memoriál," líčil Kůs.

67. Zlatá přilba na ploché dráze v Pardubicích
1. Pavlic (Chorvatsko)
2. Batchelor (Austrálie)
3. Smolinski (Německo)
4. Jonsson (Švédsko)
5. Dudek (Polsko)
6. Žagar (Slovinsko)
7. Iversen (Dánsko)
8. Kildemand (Dánsko)
9. Tungate (Austrálie)
10. Harris (Velká Británie)
11. Z. Holub (Česko)

Reklama