Hlavní obsah

Grand Prix v Brně už má svůj řádný pořádající spolek

Brno

Město Brno a Jihomoravský kraj vytvořily společný spolek pro pořádání motocyklové Grand Prix v příštích letech. Ve čtvrtek podepsali smlouvu primátor Petr Vokřál (ANO), hejtman Michal Hašek (ČSSD) a ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava Zuzana Vojtová. Ustavením spolku skončilo nebezpečí hrozby zániku prestižní a oblíbené motocyklové soutěže.

Foto: Jan Trojan, Právo

Dokumenty o společném spolku pro pořádání motocyklové Grand Prix v Brně podepsali (zprava) ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava Zuzana Vojtová, primátor Petr Vokřál a hejtman Michal Hašek.

Článek

Dosavadní pořadatel Automotodrom Brno nechtěl závody pořádat pro značnou finanční zátěž. Promotérská společnost Dorna ještě nedostala většinu peněz za letošní závod a také část za loňský, přičemž uhrazení starých dluhů bylo vedle založení spolku jednou z podmínek Dorny, aby mistrovství světa silničních motocyklů v Brně zůstalo.

Nový spolek bude držitelem licence a bude každý rok shánět peníze na takzvaný zalistovací poplatek ve výši okolo 70 až 80 miliónů - v závislosti na aktuálním kurzu. Na letošní závod v polovině srpna poskytlo Brno deset miliónů korun, dalších 30 miliónů by měl poskytnout stát a 20 miliónů uvolní ještě do konce roku kraj. „Od příštího roku a další léta by mělo být zajištěno financování Grand Prix z veřejných zdrojů," uvedl po podpisu Vokřál.

O 30miliónovém dluhu se bude jednat

Zdůraznil však, že loňské dluhy nelze hradit z těchto zdrojů, proto nyní členové spolku i resort školství jednají s Dornou o vyřešení situace. Jednou z možností je, podle primátora, odpuštění 30miliónového dluhu ze strany Dorny. Jednat o tom se bude příští týden v Praze.

Hašek v této souvislosti poděkoval ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD) za to, že „právě ona se v určité etapě stala obrovským motorem a pro nás všechny také impulsem k tomu, že jednání (s Dornou) dopadla úspěšně". Před účinným zásahem Valachové letos v srpnu panovaly mezi zainteresovanými stranami napjaté vztahy a nikdo vlastně nevěděl, jak situaci vyřešit.

Třicetimiliónový dluh za loňský rok, o jehož odpuštění se povedou jednání, vznikl tak, že Jihomoravský kraj nemohl Dorně odeslat vládou uvolněnou dotaci v této výši, protože vláda zavázala její použití pouze na letošní ročník, nikoliv na minulý.

Reklama

Související témata: