Hlavní obsah

Freestyle motokrosař Podmol v Číně letos poprvé ovládl závod MS

Šen-čen

Freestylový motokrosař Libor Podmol si v čínském Šen-čenu připsal premiérový triumf v letošním seriálu mistrovství světa. Česká jednička ovládla páteční závod. V sobotu už se Podmolovi tolik nedařilo, po poruše motocyklu skončil ve finále šestý a průběžně se drží na čtvrtém místě. V Šen-čenu startoval i Petr Pilát, jenž byl osmý a pátý, v seriálu je celkově jedenáctý.

Článek

Podmol se v Číně vyrovnal i s tím, že se mu zpozdila zavazadla a nemohl trénovat. V taškách měl totiž i díly na úpravu motocyklu. "Takže jsem se první den místo trénování coural po Šen-čenu a poznával jeho krásy. Věci na motorku mi naštěstí dorazily na hotel v den závodu, stihl jsem tak aspoň tři sedmiminutové tréninky," uvedl Podmol.

Kvalifikace se mu však podařila, vyhrál ji a první byl i v hlavním závodě. "Celý den jsem se cítil dobře. Měl jsem v záloze nový trik California roll, který jsem si sám vylepšil chytákem na sedadle - kolem něj mám uvázaný kus provazu, kterého se držím, když se otáčím kolem motorky. Myslím, že si tuhle vychytávku mohu nechat patentovat a ten náš sport to posune zase o kus dál," uvedl Podmol.

K úspěchu mu podle jeho slov pomohlo i zařazení vlastního triku - surfer flipu. "Navíc jsme v časovém limitu dokázal skočit trik navíc. Možná i díky tomu jsem bral vítězství," řekl světový šampión z roku 2010.

V sobotu už tolik štěstí neměl. Sice opět vyhrál kvalifikaci, finálová jízda však pro něj rychle skončila. Hned při prvním triku mu při odrazu z rampy praskl rám motocyklu. "Naštěstí jsem trik tak tak dotočil, ale nemohl jsem pokračovat v jízdě dál. Nicméně jsem rád, že jsem zdráv a že jsem se nevysekal a neválím se teď v čínské nemocnici," řekl Podmol.

Freestylové mistrovství světa, v jehož čele je Ital David Rinaldo, bude pokračovat dalším závodem 7. listopadu v Brazílii. Podmol a spol. se však příští týden v sobotu představí v pražské O2 areně na exhibičních Gladiators Games.

Reklama

Související témata: