Hlavní obsah

Podmol předvádí šílené kousky s mementem zesnulých parťáků. Je hrůza, jak to přibývá, říká

Praha

Minulou sobotu vyhrál v Číně závod mistrovství světa, v celkovém hodnocení šampionátu je čtvrtý. V sobotu od 19 hodin předvede Libor Podmol své kaskadérské kousky natěšené O2 Areně na patnáctém ročníku akce Gladiator Games. Nejlepší český freestyle motokrosař akci pozorně sleduje od jejích počátků.

Foto: Sport.cz

Libor Podmol při triku volt.

Článek
Fotogalerie

Na premiérový ročník v roce 1990 jste do Brna vyrazil ještě jako divák…

Bylo mi patnáct a měl mě doma vyzvednout Čechoameričan Martin Koreň. Pořádně neuměl česky, bylo mu sedmnáct, na řízení auta měl nějaké americké papíry. A dvě zatáčky před naším barákem poslal svého golfa do strouhy. Tehdy tu ještě pořádně nebyly mobily a já najednou koukám, jak Kořínek běží po poli, po čele mu kape krev a říká: „Naboural jsem, táta mě zabije.“ Tu hlavu si rozbil, když vylejzal z auta… Ale zážitek byl pak i samotná exhibice, poprvé jsem viděl freestyle motokros naživo a díky té akci tu spousta lidí začala jezdit.

Který z ročníků vám utkvěl v paměti? Ať už atmosférou, vydařenou party…

Nejvíc mi asi utkvěl v paměti ročník, kdy se hrálo na housle, spojili s tím i balet… A ty party si právě už moc nepamatuju. (úsměv) Je fajn jezdit doma, spoustu lidí známe. Dřív sem jezdci najeli i týden dopředu, čtyři dny jsme obráželi pražské bary, dělali promo akci, bylo to sociálnější. Teď už ne, je uspěchaná doba, kluci přijedou dva dny před akcí a v neděli jedou domů. Musíme být profesionálnější, ale nejsme stroje, pořád je v tom určitá dávka adrenalinu.

I vy prožíváte závody jinak než za mlada? Teď už jste otec od rodiny, čerstvě ženatý…

Dřív jsem byl větší nervák, dva dny předem jsem nespal. Teď to beru, že dělám, co mě baví, tak proč bych se měl stresovat. I na závodech mistrovství světa si užívám, koukám po městě, jsem v klidu a pak jezdím ještě líp.

Co předvedete divákům v Praze? Jinou jízdu než v soutěžních závodech mistrovství světa?

Spíš si budeme hrát s diváky, ale určitě bych rád předvedl v Čechách nějaký body varialový trik, který ještě myslím nikdo na Gladiatorech neskočil.

Je koncentrace jiná při závodech a exhibicích?

Exhibice jsou pro nás jednodušší. Když tady udělám nějakou chybičku, která mě nebude bolet, nic se nestane a nepřijdu o prémie ani body, možná jen o svou pýchu. Ale soustředění musí být, pořád je to nebezpečný sport.

Na své motorce máte vylepená jména kamarádů, kteří při freestyle motokrosu zemřeli. Není to deprimující připomínka pokaždé, když usedáte za řídítka?

Deprimující spíš je, že s těmi polepy jezdím dva tři roky, a kdybych tam dával seznam teď, je mnohem delší. Takže na další polepy už snad jen, abych napsal, že to je hrůza, jak to přibývá...

Reklama