Hlavní obsah

Kopanec do soupeřovy motorky? Rossi jednal správně, tvrdí Vettel

Praha

Legendární Valentino Rossi schytává zleva zprava kritiku za kolizi s Markem Márquezem při víkendové Velké ceně Malajsie. Manévr, při kterém očividně kopl do soupeřova stroje, ale překvapivě našel i zastánce. Devítinásobného mistra světa a ikonu MotoGP například obhajuje čtyřnásobný šampión formule 1 Sebastian Vettel.

Kolize Rossiho s Márquezem.

 
Článek

Rossi před závodem v Malajsii obvinil španělského jezdce, že jej v posledních závodech záměrně brzdil a pomáhal tak na dálku krajanovi Jorgemu Lorenzovi, jenž s legendárním Italem svádí souboj o titul. A během závodu Márqueze při ostrém souboji, při němž se oba jezdci několikrát navzájem natěsno předjeli, poslal nohou k zemi. Jury závodu nicméně incident potrestala relativně mírně a Rossi bude startovat v posledním závodu sezóny ve Valencii z posledního místa.

Valentino Rossi se odvolal proti svému disciplinárnímu trestu k Arbitrážnímu soudu pro sport (CAS). "Pan Rossi požaduje zrušení svého trestu nebo alespoň jeho redukci z tří bodů na jeden," uvedl CAS v prohlášení. Devítinásobný mistr světa se už odvolal bezprostředně po nedělním závodě přímo v Malajsii, ale členové Mezinárodní motocyklové federace (FIM) jeho odvolání zamítli.
Vzhledem k tomu, že závěrečná Velká cena sezóny se jede v neděli 8. listopadu, očekává se rozhodnutí arbitráže v příštím týdnu.

Roztržka mezi esy MotoGP vzbudila vlnu vášně a Rossi se ocitl mezi dvěma mlýnskými kameny. "Poslední události spojené s bojem o titul náš sport poškozují a otravují v něm atmosféru. Otáčíme se tak zády k tradici férového závodění, které vždy bylo součástí motocyklového sportu," poznamenal na adresu italského závodníka šéf Mezinárodní motocyklové federace (FIM) Vito Ippolito.

Velká chyba, tvrdí Massa

Divoký moment z Malajsie neunikl ani závodníkům na dvoustopých strojích, konkrétně jezdcům formule 1. „Podívat se dozadu na soupeře, počkat si na výjezd ze zatáčky a pak pohnout nohou... Jsem Valentinův velký fanoušek, ale tohle byla velká chyba," poznamenal Brazilec Felipe Massa.

Rossi ale našel i zastánce. „Znám Jorgeho a trochu i Marka, jsou to prima kluci, ale Valentino se zachoval správně," nebral si servítky Sebastian Vettel.

"Pořád má šanci"

Italský závodník má před posledním závodem v čele pořadí sedmibodový náskok na Lorenza, penalizace jeho šance na zisk jubilejního titulu ale hodně oslabila. „Přestože se po závodu v Sepangu zdálo, že boj vzdává, tak myslím, že bude bojovat. Pořád má šanci," podotkl Vettel.

A podobný názor sdílí před finále MotoGP i Massa. „Na motorce není start zezadu takový problém jako v autech. Klíčovou otázkou je, jestli si Jorge dojede pro vítězství. Valentino má ale určitě stále o co bojovat," dodal Massa.

Reklama

Související témata: