Hlavní obsah

Lorenzo: Titul si zasloužím, byl jsem ve všem lepší než Rossi

Valencie

Španělský motocyklový jezdec Jorge Lorenzo se považuje za zaslouženého mistra světa královské třídy MotoGP. Svého rivala Valentina Rossiho prý v letošní sezóně předčil ve všech směrech a penalizace, kvůli níž italský závodník startoval do závěrečné Velké ceny Valencie z poslední řady, podle Lorenza nehrála v boji o titul žádnou roli.

Foto: Heino Kalis, Reuters

Španěl Jorge Lorenzo ve Valencii získal svůj třetí mistrovský titul v Moto GP.

Článek

"Neměl co ztratit. Mohl jet na hraně, riskovat, ale dojel dvacet sekund za námi. Moje rychlost a odhodlání jasně ukázaly, že si tenhle titul zasloužím, a doufám, že každý konečný výsledek uzná," citoval Lorenza server autosport.com.

"Lidé, kteří motorkám rozumějí, vědí, jaký jsem jezdec a šampión. Budou se z mého úspěchu radovat. Ti, kteří fandí jinému jezdci, v tomhle případě Valentinovi, z tohohle šampionátu nikdy radost mít nebudou," uvedl osmadvacetiletý Španěl, který získal pátý světový titul, z toho třetí v MotoGP.

Čtvrté místo Rossimu nestačilo

Rossi usiloval o jubilejní desátý triumf v seriálu. Před posledním závodem vedl o sedm bodů, ale kvůli kolizi s loňským mistrem světa Španělem Marcem Márquezem v minulém závodě startoval ve Valencii z poslední řady a čtvrté místo mu k uhájení první příčky nestačilo.

"Moje statistiky svědčí o tom, že jsem si ten titul zasloužil, tak to vidím já," řekl Lorenzo. "Porazili jsme ho ve všem. V počtu vítězství, vyhraných kvalifikací, v nejrychlejších kolech, v počtu kol v čele závodů, v trénincích. Ve všem. Měl navrch jenom v pódiích a stabilnosti výkonů, taky trochu díky podmínkám. V některých závodech jsem mohl být první nebo druhý, ale kvůli dešti jsem nezajel tak, jak bych mohl. Vzhledem k těmhle závodům a tomu, že mi nevyšel úvod sezony, jsem mohl mít před Valencií náskok 20, 30 nebo 40 bodů. To je hotová věc," uvedl vítěz sedmi letošních závodů. Rossi ovládl čtyři Grand Prix.

Ital míní, že jeho kolegovi z týmu Yamaha v závěrečných závodech pomáhal jeho krajan Márquez z Hondy. Podle Lorenza je však Rossi pouze zahořklý, protože ví, že už žádný titul nikdy nezíská. "Je zřejmé, že mladší jezdci jsou rychlejší než on. Musí to být frustrující, že nebyl dost rychlý na to, aby vyhrál víc závodů a měl před Valencií větší náskok. Nevíme, co přijde, ale nejspíš to pro něj byla poslední šance na titul," uvedl na adresu šestatřicetiletého Rossiho, jenž vybojoval posledních ze svých sedmi titulů v královské kubatuře před šesti lety. Osmým triumfem mohl vyrovnat legendárního krajana Giacoma Agostiniho.

Rossi připustil, že v neděli nebyl dost rychlý. "Ale pravdou taky je, že na začátku na nových gumách jsem jel v hustém provozu a při předjíždění jsem nemohl jet naplno. Kdybych startoval z normální pozice, mohl bych něco zkusit a bojovat s Jorgem," řekl.

Lorenzo si prý nenechá debatami o kontroverzích s Rossim zkazit radost z vítězství. "Samozřejmě bych byl radši, kdyby tyhle polemiky nebyly. Ale nemůže to zastínit moje výkony a nic to neubírá na mém pocitu hrdosti z titulu," uvedl.

Reklama