Hlavní obsah

Klymčiw se chystá na Dakar i v hypoxickém stanu. Manželka tam se mnou spát nechce, říká

Martin KézrPrávo

Ondřej Klymčiw byl nejúspěšnější českým motorkářem na Rallye Dakar 2015, když skončil dvacátý a byl vyhodnocený i jako druhý nejlepší nováček maratónské soutěže. V novém ročníku, který startuje už 2. ledna, by si přál vylepšit umístění a věří, že mu k tomu pomůže i podpora továrního týmu Husqvarna.

Foto: Petr Secký

Ondřej Klymčiw se chystá na Rallye Dakar 2016

Článek

„Motorku jsem dostal už polovině září a bylo fajn si ji vymazlit a otestovat," libuje si třicetiletý jezdec. „Sice na jednu stranu zůstávám privátním závodníkem, takže mohu mít své barvy i partnery, ale továrna se mi postará o veškeré technické zázemí," pochvaluje si Klymčiw, že nemusí tudíž řešit náhradní díly

Využije dva kamióny Husqvarny i její informační servis. „Podpora továrního týmu pomůže obrovsky, protože podmínky na Dakaru jsou nesmírně tvrdé a veškeré technické problémy, je nutné řešit rychle bez ohledu na únavu a denní dobu," tvrdí český motocyklista, ale nechce moc odhadovat, jak bude nový ročník Dakaru vypadat „Vím, že nás čeká šílený zápřah. Chci potrápit světovou špičku a rozhodně pořádně vylepšit loňské umístění, ale než bych se předem stresoval, kudy a jak pojedeme, tak raději závodím ze dne na den.

Letos z trasy vypadla poušť Atacama a vůbec nejede v Chile, ale Klymčiw přiznává, že velké písečné duny pro něj byly spíš zábavou. „Musíme se připravit na pět nebo šest se vysoké nadmořské výšce a vyhrožují tam i zimou, takže počítám s teplotami pod nulou," říká český motocyklista, který je vedle zimy připravený i chránit motorku před vodou ze solných plání v Bolívii.

Během volna stihl svatbu

V rámci přípravy zvítězil na řecké Serres Rallye a obsadil 8. místo na marocké Merzouga Rallye. „Snažil jsem se nic nezanedbat a možnost projet řecké hory, marocké písečné duny a všechno to bahno a kamení, je skvělou příležitostí natrénovat a nasbírat zkušenosti na tak náročnou rallye, jakou jihoamerický Dakar je. Snad se ta poctivá příprava projeví i ve výsledku," líčí Klymčiw, jenž se hodně soustředil na fyzickou připravenost.

„Ani manželka si mě moc neužila, posledních dva měsíce spím v zapůjčeném hypoxickém stanu, který mi má pomoci zvyknout si na velké nadmořské výšky a ona tam se mnou jít nechce, i když je pro dva," popisuje s úsměvem třicetiletý závodník, který se stihl během jediného volného zářijového týdne oženit. Už předtím v květnu se mu narodil druhý syn.

„Motorka se nalodila už 20. listopadu v Le Havru, já mám letenky do Buenos Aires na 29. prosince a konečný výsledek je jako vždy na Dakaru ve hvězdách. Teprve na cílové rampě může člověk říct, na čem je," uzavírá Klymčiw.

Reklama

Související témata: