Hlavní obsah

Pešek vyhrál první kvalifikaci na GP Španělska

JEREZ

Lukáš Pešek jako první jezdec v historii samostatné České republiky vyhrál kvalifikační trénink na závod mistrovství světa silničních motocyklů. Jeden okruh v Jerezu Pešek projel za 1:47,734 sekundy a jako jediný pokořil metu minuty a 48 sekund.

Foto: www.racesport.nl

Na německém okruhu Sachsenring si Lukáš Pešek dojel v roce 2005 pro šesté místo.

Článek

Pešek se strojem Derbi byl o 365 tisícin rychlejší než Alvaro Bautista ze Španělska, který jezdí na motocyklu Aprilia. Třetí skončil další španělský závodník Julian Simoc se strojem KTM. "Motorka i celý tým fungují výborně, přesně jak jsme říkali na tiskové konferenci před sezonou. Je to úplně něco jiného než loni," radoval se Pešek v telefonickém rozhovoru pro ČTK.

Dvacetiletý jezdec z Prahy si je ale stejně jako celý italský tovární tým dobře vědom, že ještě vyhráno nemá. "Kvalifikace pokračuje zítra," řekl jezdcův otec Karel Pešek. Synův výkon ocenil o to více, že nejrychlejšího času dosáhl sám, bez pomoci někoho ze soupeřů. "Ostatní teď koukají na něj, jak jede," povšiml si Pešek senior změny. Nejlepším Peškovým výsledkem v kvalifikaci je zatím páté místo.

Abraham je zatím třiatřicátý

Druhý český jezdec v nejslabší kubatuře Karel Abraham s aprilií je zatím na 33. místě s více než čtyřsekundovou ztrátou na Peška.

Jakub Smrž si pro sobotní pokračování kvalifikace dvěstěpadesátek vyjel jedenáctou výchozí pozici a prozatím mu patří třetí řada. S aprilií byl o sekundu a 432 setin pomalejší než Španěl Hector Barberá s motocyklem stejné značky.

V královské kategorii MotoGP rozhodne o postavení na startu pouze jedna kvalifikační jednotka v sobotu, hned na úvod nicméně poslal svým soupeřům vizitku mistr světa Valentino Rossi. Vítěz předchozích pěti ročníků byl na své yamaze v oficiálním tréninku nejrychlejší, když o 12 tisícin porazil italského krajana Lorise Capirossiho s ducati.

Výsledky - kvalifikace:
125 ccm:
1. Pešek (ČR/Derbi) 1:47,734, 2. Bautista (Šp./Aprilia) 1:48,099, 3. Simon (Šp./KTM) 1:48,168, 4. Kojama (Jap./Malaguti) 1:48,509, 5. Pasini (It./Aprilia) 1:48,557, 6. Kallio (Fin./KTM) 1:48,734.

Reklama