Hlavní obsah

Pešek: Všechno mi vyšlo perfektně

Pětatřicet let nestál český motocyklista v závodu mistrovství světa na stupních vítězů. V neděli se podařilo přepsat historii hned v úvodním podniku letošního seriálu ve španělském Jerezu Lukáši Peškovi. "Cítím, že s absolutní tovární podporou můžu jezdit super výsledky," říká dvacetiletý závodník v rozhovoru pro Právo.

Foto: www.racesport.nl

Lukáš Pešek vylepšil v Jerezu své dosavadní maximum v MS, kterým bylo šesté místo.

Článek

Věřil jste, že hned v prvním podniku sezóny proniknete na stupně vítězů?Cítil jsem se tu výborně už při kvalifikaci, motorka jela skvěle a neudělal jsem ani jezdecké chyby. Také v závodě vyšlo všechno perfektně, vlastně se jen povedlo navázat na výborné výsledky z předsezónních testů. Vyplatila se i výměna spojky těsně před startem, mechanici zaslouží pochvalu. Cítím, že s absolutní tovární podporou můžu jezdit super výsledky a jsem rád, že to vyšlo hned na první pokus.

Nelitujete ale technických obtíží, které vás připravily o možnost zaútočit i na vítězného Bautistu?Po výtečném startu, kdy mě až překvapilo, jak snadno se povedlo ujet ostatním, jsem se v pohodě držel za ním a chystal si útok na poslední dvě kola. Jenže od poloviny závodu mi nefungovala zadní brzda, takže jsem nechtěl bláznit a raději se soustředil na udržení druhého místa, i to byl pro mne zápis do historie a těch 20 bodů mi už nikdo nevezme.

Cítil jste v závěru závodu nervozitu z blízkosti životního výsledku?Měl jsem celou dobu dobré tempo a mohl zůstat klidný, když mi z depa hlásili, že soupeři se nepřibližují. Vydržely i pneumatiky, takže to bylo jen na mně, abych nezazmatkoval. Velikost toho úspěchu jsem ale k sobě pustil až po projetí cílem.

Dosud bylo vaším maximem v šampionátu šesté místo z loňské Velké ceny Německa, mají si teď fanoušci zvykat na lepší výsledky?Rád bych jim to slíbil. Chci končit na předních místech pravidelně. Motorka je úplně jinde než loni, mám u týmu výborné podmínky a dostávám jen prověřené díly, na lepší úrovni jsem určitě i já jezdecky. Musím se naučit žít s rolí favorita. Třeba nám to pódium v Jerezu přinese i nějaké peníze z Česka. Doufám, že se časem nějaký tuzemský sponzor najde, zatím všechny finance získávám od italských partnerů.

Reklama