Hlavní obsah

Dánský drsňák počítá zlomeniny. Do rusko-americké bitvy v Praze vstoupí i český hrdina

Praha

Platí za drsňáka, který rozdává rány, bývaly z toho občas i pěstní dohry v depu či přímo na oválu, teď ovšem Nicki Pedersen sám bolestivě zaplatil za svůj nekompromisní jezdecký styl. Ve finále nedělní pardubické Zlaté přilby to přitom vypadalo na famózní jízdu dánského plochodrážníka z posledního šestého místa až na první. Na vedoucího ruského bohatýra Emila Sajfutdinova zle dotíral, ale nevyzrál na něj. Souboj neustál, zatímco soupeř ano a v opakované jízdě si mohl jet pro triumf. To už Pedersena přebírali do péče v nemocnici...

Foto: David Taneček, ČTK

Dán Nicki Pedersen při pádu během finále Zlaté přilby.

Článek
Fotogalerie

Z dnešní nabité sestavy Tomíčkova memoriálu v Praze na Markétě vypadl, ale pro tradiční odvetu za pardubický závod zůstaly další hvězdy včetně Sajfutdinova a přibudou i někteří jezdci, kteří včera kvůli povinnostem v jiných soutěžích jet nemohli. Mimo jiné protřelý americký matador Greg Hancock. A do rusko-americké bitvy může zasáhnout také české eso současnosti - Václav Milík. Fanoušci se maují na co těšit.

48. Tomíčkův memoriál
Start dnes v 19 hodin
Na startu budou mj. včerejší vítěz z Pardubic Sajfutdinov z Ruska, Američan Hancock, český vicemistr Evropy Milík, včera třetí Němec Smolinski i Australan Batchelor

Hůře na tom je Pedersen. Když se po odvážných manévrech dostal za ruského jezdce, zdálo se, že ještě může zkusit zabojovat o svůj již druhý triumf v pardubickém slavném závodě. Sajfutdinovovi pak ještě doslova dýchnul na záda. Ale vzápětí šel k zemi. Velmi nebezpečně tzv. „přes hák", tedy proti směru naklopení plochodrážního smyku. Nebyly to na pohled nějaké výrazně dramatické kotrmelce, ale na zemi zůstal ležet zaklíněn do motocyklu a bylo hned patrné, že je zle.

V nemocnici mu po hrůzných chvílích napočítali zlomeniny čtyř žeber, šestého obratle, zápěstí... K tomu otřes mozku. Na síti už stačil vyslat náznak optimistického úsměvu k fandům, ale musí mu být jasné: „Tahle sezóna pro mě skončila."

A z toho plynou pro devětatřicetiletého matadora neradostné závěry.

V sobotu před Zlatou přilbou Dán sice ještě zvládl úspěšně boj o titul mistra Evropy, když za sebou v polském Rybniku i v celkovém pořadí nechal Milíka, v prestižnějším seriálu Grand Prix ale skončí neslavně. Bude muset doufat, že pro příští sezónu dostane divokou kartu, protože dosud získané body mu na postavení mezi první osmičkou, která má účast automaticky jistou, rozhodně stačit nebudou.

Anebo se snad naplní internetové úvahy o tom, že by mohl stihnout alespoň něco ze zbylých tří závodů tohoto ročníku GP a přece jen ještě zaboduje?

Jisté je, že bude chybět ve skvostné sestavě pro dnešní pražský závod. I bez něj je startovní listina nabitá nejvíce za poslední léta. A třeba i na český úspěch dojde.

„Vašek Milík jde v sezóně nahoru, už se řadí mezi největší hvězdy," liboval si šéf domácí ploché dráhy Petr Moravec při televizním přenosu ze Zlaté přilby. Absence české jedničky při bídných výsledcích dalších domácích zástupců v Pardubicích ho mrzela. Dnes se Milík, který za zraněného Pedersena možná coby kvalifikovaný náhradník zaskočí ve zbytku GP, může převést v plné parádě.

Reklama

Související témata: