Hlavní obsah

Motokrosové MS opět startuje ve znamení honu na Evertse

PRAHA

Před vlastními fanoušky v belgickém Zolderu zahájí o víkendu motokrosař Stefan Everts svůj útok na jubilejní desátý titul mistra světa. Největší současná hvězda této motocyklové disciplíny se již v přípravných závodech prezentovala ve skvělé formě a podle odborníků by závody královské kategorie MX1 měly být jen formalitou. Šance, že někdo sesadí Evertse z trůnu, je prý minimální.

Foto: Yamaha Racing

Stefan Everts

Článek

"Opravdu si myslím, že to byla moje nejlepší příprava. Nepamatuji se, že by se mi někdy tak dařilo," uvedl Everts v rozhovoru na serveru supermotos1.com. Zkušený motokrosař se představil v pěti závodech a všechny vyhrál. "S motivací problém nemám. Nesnáším porážky. Spousta lidí se ptá, jak se cítím. Jsem v pohodě," řekl Everts před začátkem sezóny. Jeho hlavními soupeři by mohli být Novozélanďané Ben Townley a Joshua Coppins.

Otevřenější situace je v kategorii MX2, kde se bude snažit navázat na výborný závěr loňské sezony Tyla Rattray z JAR. O šanci na dobrý výsledek v konečném pořadí jej před rokem připravilo zranění. Z titulu se v roce 2005 radoval Ital Antonio Cairoli.

Pro české fanoušky nebude letošní sezóna moc atraktivní. Ve startovním poli figuruje pouze jeden zástupce České republiky, v Německu trvale žijící Josef Dobeš, který bude hájit barvy týmu Ervina Krajčoviče Suzuki Delta Racing. Dobeš, jenž měl v loňském roce také zdravotní problémy, přesedl na čtyřtaktní motocykl a stále si zvyká na rozdílný styl jízdy. "Učí se ní jezdit, ale pořád to není ono," řekl jeden z manažerů týmu Josef Toman.

Víc Čechů v Lokti

Další čeští motokrosaři by se mezi elitou mohli představit jen na divokou kartu, což bude zřejmě reálné pouze při závodě v Lokti nad Ohří, který se uskuteční 30. července.

O víkendu nezačíná jen světový šampionát hlavních dvou kategorií, ale o první body budou bojovat i účastníci seriálu MX3. Úvodní podnik, jehož součástí je stejně jako v minulém roce i mistrovství Evropy třídy do 125 ccm, se uskuteční ve francouzském Castelnau de Lévis.

Podle dostupných informací by se na startu měli objevit David Čadek a Jan Zaremba. Loni šestý Martin Žerava a Miroslav Kučírek jsou momentálně zranění a do MS by se měli zapojit až ve třetím díle seriálu. Do Francie odjel i Michal Kadleček, ale nestihl se přihlásit ve stanovém termínu. Věří však, že jej pořadatelé přesto pustí na start.

Kalendáře motokrosového MS 2006
MX1 a MX2
2. dubnaBelgie (Zolder)
16. dubnaŠpanělsko (Bellpuig)
23. dubnaPortugalsko (Agueda)
7. květnaNěmecko (Teutchenthal)
21. květnaJaponsko (Sugo)
4. červnaBulharsko (Sevlievo)
11. červnaItálie (Montevarchi)
18. červnaVelká Británie (Matterly Basin)
2. červenceŠvédsko (Uddevalla)
16. červenceJAR (Sun City)
30. červenceČeská republika (Loket nad Ohří)
6. srpnaBelgie (Namur)
27. srpnaIrsko (Desertmartin)
3. záříNizozemsko (Lierop)
17. záříFrancie (Ernée)
MX3
2. dubnaFrancie (Castelnau de Lévis)
9. dubnaŠpanělsko (Talavera de la Reina)
23. dubnaItálie (Cingoli)
7. květnaMaďarsko (Nyáregyháza)
21. květnaNěmecko (Reutlingen)
25. květnaNizozemsko (Rhenen)
4. červnaŠvédsko (Tomelilla)
11. červnaChorvatsko (Mladina)
18. červnaSlovinsko (Orehova Vas)
2. červenceNizozemsko (Markelo)
9. červenceItálie (Faenza)
16. červenceLotyšsko (Kegums)
30. červenceBulharsko (Sevlievo)
3. záříŠvýcarsko (Roggenburg)
Motokros národů
24. záříVelká Británie (Matterly Basin)

Reklama